Ко је Аиво Орав, нови специјални представник ЕУ у Приштини?

Танјуг
Ко је Аиво Орав, нови специјални представник ЕУ у Приштини?

БРИСЕЛ - Европска унија именовала је данас новог специјалног представника ЕУ у Приштини, естонског дипломату Аива Орава (59), који ће преузети дужност 1. септембра 2024. године на почетни период од двије године.

Орав, који се у саопштењу Савјета ЕУ описује као естионски дипломата са великим националним искуством и искуством у ЕУ на широком спектру позиција, насљедиће на тој позицији Томаша Суниога, који је на функцији шефа Канцеларије ЕУ у Приштини од 2020. године. 

Како се наводи у саопштењу Савјета ЕУ, Орав ће "играти водећу улогу у промовисању стабилног, мирног, демократског и мултиетничког Косова које сарађује са регионом".

"Он ће такође подржати европску перспективу Косова и приближавање ЕУ, и пратити, помагати и олакшати напредак у погледу политичких, економских и европских приоритета", поручује се у саопштењу.

Орав је тренутно стални представник Естоније при ЕУ, а од 2016 до 2020. је био шеф делегације ЕУ у Црној Гори и од 2012. до 2016. шеф Делегације ЕУ у Сјеверној Македонији.

Како је наведено на сајту Министарства иностраних послова Естоније, Орав је био амбасадор у Либану, са резиденцијом у Турској, амбасадор у Азербејџану са пребивалиштем у Турској, амбасадор у Турској, политички директор Министарства иностраних послова Естоније, амбасадор у Сјеверној Македонији са резиденцијом у Пољској, Естонији и Турској, амбасадор у Бугарској са резиденцијом у Пољској.

Био је и амбасадор у Румунији са резиденцијом у Пољској, амбасадор у Пољској, директор Одјељења (безбједносна политика и међународне организације) у Политичком одјељењу у Министарству спољних послова Естоније, први секретар (НАТО, ВЕУ) у Политичком одјељењу у Министарству спољних послова Естоније, први секретар Сталне мисије Републике Естоније при ОЕБС-у у Бечу, други секретар (ОЕБС) Политичког одјељења у Министарству спољних послова Естоније и наставник у Гимназији бр. 1 "Образовање и обука Kuressaare".

Дипломирао је на Универзитету у Тартуу на Факултету физике и хемије.

Говори енглески, руски, француски и бугарски.

Ожењен је и има троје деце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана