Клинтон поручио Приштини да обустави акције на сјеверу КиМ

Танјуг
Клинтон поручио Приштини да обустави акције на сјеверу КиМ

ТИРАНА – Бивши амерички предсједник Бил Клинтон поручио је привременој администрацији у Приштини да прекине своје акције на сјеверу Косова и Метохије, већински насељеном српским становништвом, гдје су напетости нарасле у посљедњих неколико мјесеци, преноси Ројтерс.

 

-Лако је Албанцима који су сада у већини, да покушају да искористе тренутак да би дошли до циља. Али оно што је важно сада да урадимо је да зауставимо ову глупост -  рекао је у понедјељак Клинтон, највећи заговорник НАТО интервенције 1999. године, током церемоније у Тирани на којој је добио одликовање од албанског премијера Едија Раме.

САД и Европска унија, главни савезници самопроглашеног Косова, углавном окривљују премијера привремних приштинских институција Аљбина Куртија за распламсавање најновијих тензија на сјеверу покрајине, због тога што је поставио четири такозвана градоначелника у њихове канцеларије уз помоћ полиције, упркос противљењу локалних Срба, наводи Ројтерс.

-Код ког великог политичког питања може да се постигне напредак начином  који је примијењен код ова четири мала града? -  изјавио је Клинтон.

Он је током посјете Тирани позвао на мир на Косову и Метохији.

За бившег америчког предсједника и његову делегацију била је приређена специјална званична церемонија испред сједишта Владе Албаније током које му је Рама уручио орден "Звијезда захвалности" за јавне доприносе.

Дводневну посету Клинтона Тирани обезбјеђује 700 полицајаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана