Клинт Вилијамсон: Србе на Косову и Метохији су брутално напали, жртве заслужују правду

Танјуг
Клинт Вилијамсон: Србе на Косову и Метохији су брутално напали, жртве заслужују правду

ФЕНИКС- Оно што се десило послије сукоба на Косову и Метохији није било у одбрани или борби за слободу, већ бруталан напад, усмјерен на скоро све Србе који су жељели да тамо остану.

Изјавио је то бивши главни тужилац специјалног истражног тима Европске комисије за испитивање трговине људским органима на Косову и Метохији Клинт Вилијамсон и додао да се нада да ће најављене оптужнице коначно донијети правду жртвама.

Он је на сајту Правног факултета "Сандра деј О'Конор", на ком предаје објавио ауторски текст, након што је Специјални суд за злочине ОВК објавио садржај првих предлога оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија, у коме је навео да је дошло до значајног развоја ситуације у истрази која је покренута током његовог мандата, који је окончан 2014. године.

Вилијамсон је подсјетио на своје закључке из 2014. године, када је објавио прелиминарне налазе до којих се дошло током истраге, када је навео да циљ истраге није био напад на ОВК као организацију, већ против појединаца, преноси РТС.

Према његовим речима, без обзира на околности које су довеле до сукоба, ништа не оправдава намјерно убијање невиних појединаца, а истакао је да оно што се десило послије сукоба није било у одбрани или борби за слободу већ бруталан напад на значајне дијелове цивилног становништва, прије свега на Србе који су жељели да остану на Косову, од којих су многи били старији или немоћни, затим на Роме и оне косовске Албанце који су се супротставили малој групи ОВК.

Оно што сам рекао 2014. стоји и данас, каже Клинт Вилијамсон који сада тражи да се суздрже они који су љути због предлога оптужнице и желе јавно да јој се супротставе.

-Ово су озбиљни наводи и импликације на оптужене су такође озбиљне, али је важно да се те оптужбе реше кроз судски поступак и то ће услиједити у догледно вријеме. У том се тренутку искрено надам да ће постојати јасна одлука која доноси правду за жртве ових злочина - одлучујући корак у омогућавању и Косову и Србији да напредују и оставе овај трагични период иза њих - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана