Кладионице избациле квоте: Ко су фаворити за премијера Србије

ГС
Кладионице избациле квоте: Ко су фаворити за премијера Србије

БЕОГРАД -  Највеће шансе за новог премијера Србије и градоначелника Београда након децембарских избора имају они који су и до сада обављали те функције - Ана Брнабић и Александар Шапић, судећи по кладионичарским листама.

Поред њих, букмејкери реалне изгледе за премијерску функцију дају предсједнику Српске напредне странке (СНС) Милошу Вучевићу и министру финансија Србије Синиши Малом.

Занимљиво је да у фаворите за првог човјека престонице убрајају још и кандидата опозиционе листе "Србија против насиља" Владимира Обрадовића.

Кладионичарске квоте могле би да буду показатељ ко има колике шансе да након избора заузме значајне функције у земљи и то из простог разлога - букмејкери у случају погрешне процјене ризикују да изгубе новац.

Због тога кладионице и даље највише шанси да буде нови-стари премијер дају Ани Брнабић која је већ 6,5 година у три мандата предсједница Владе, што је апсолутни рекорд од како је 1990. године уведено вишестраначје у Србији, пише Блиц.

Квота да ће Брнабић остати премијерка је 1.80 што значи да на уложених 1.000 динара кладионичари добијају 1.800 динара. Занимљиво, Брнабић је и даље први фаворит у кладионицама да буде на челу Владе, иако је предсједник Србије Александар Вучић рекао да "није лако да она остане премијерка".

Нешто већу квоту букмејкери дају Милошу Вучевићу да по први пут постане премијер - 1.90, док је трећи фаворит Синиша Мали са квотом - 2.50. У случају да досадашњи министар финансија постане предсједник Владе, кладиоци могу на уложених 1.000 динара да добију 2.500.

Иначе, Вучић је својевремено најавио да ће Брнабић бити премијерка пола мандата, након чега би на том мјесту требало да је наслиједи неко из странке. Међутим, због избора, посљедњој влади је скраћен мандат, због чега није ни дошло до измјене на премијерској функцији.

Брнабић је наговијестила ко би тај насљедник могао да буде, одговарајући на питање да ли послије ње на позицију премијера 2024. године долази Милош Вучевић.

-То је договор - рекла је она између осталог.

Интересантно, у кладионицама се прилично високо котира и дугогодишњи посланик напредњака Владимир Ђукановић, чија је квота за новог премијера 3.50, док Владимир Орлић, досадашњи предсједник Народне скупштине има квоту 5.

Дакле, кладионице на премијерској функцији виде, прије свега, чланове СНС-а што је и логично јер је та странка на парламентарним изборима освојила толико гласова да сама може да формира нову владу Србије.

Од припадника других странака, букмејкери највише шанси за новог премијера дају лидеру СПС-а Ивици Дачићу са квотом 8, а послије њега опет слиједе напредњаци - Никола Селаковић (квота 10) и Миленко Јованов (квота 15).

Кладионице су дале чак квоте и за представнике опозиције, па лидер ССП Драган Ђилас има квоту 17, а потпредседница те странке Мариника Тепић 30. Предсједнику Новог ДСС Милошу Јовановићу дали су квоту 35 да буде нови премијер, док вођа покрета "Ми - Глас из народа" Бранимир Несторовић има квоту чак 150, иако је најпријатније изненађење избора.

"Борба" за Београд

Када је ријеч о функцији градоначелника Београда, квоте показују да се и даље води борба око тога ко ће уопште формирати власт у престоници. Без обзира на то што СНС и СПС немају и даље одборничку већину, досадашњи градоначелник Александар Шапић има малу квоту да настави посао (1.50), односно велику вјероватноћу да остане на функцији.

С друге стране, други фаворит је кандидат листе "Србија против насиља" за градоначелника Владимир Обрадовић са квотом 2.50.

Интересантно да се по букмејкерима на трећем мјесту налази Ратко Ристић, кандидат коалиције "Заветници-Двери" за првог човјека срспке престонице, иако та листа није ни прешла цензус у главном граду. Квота на Ристића је само 4.

Кандидат социјалиста Тома Фила има квоту 5, док носиоцу београдске листе покрета "Ми, глас из народа" Александру Јерковићу букмејкери дају квоту чак 40. Подсјећања ради, Јерковић је у изборној ноћи рекао да не искључује могућност да ова листа добије мјесто градоначелника, видјевши резултате београдских избора - да СНС и СПС недостају два одборника за већину у Скупштини Београда.

Кладионице су избациле квоте и за новог градског менаџера који је друга најјача функција у Београду. И на тој листи Шапић се најбоље котира са квотом 1.80 док је на другом мјесту Мирослав Чучковић (квота 1.85) који је до сада био градски менаџер. Трећи фаворит је некадашњи градски менаџер Горан Весић чија је квота 2.40.

Када је ријеч о опозиционарима, највећи фаворит за градског менаџера је Добрица Веселиновић, носилац београдске листе "Србија против насиља" са квотом 6, док је квота на Ђиласа 10. Несторовић као нови градски менаџер има, на примјер, квоту 80.

Букмејкери нуде атрактивне квоте и за егзибиционисте међу кладиоцима. Тако се на листи за сљедећег предсједника владе Србије налазе, између осталих, познати јутјубер Богдан Илић - Бака Прасе, затим власник и водитељка ТВ "Пинк" Жељко Митровић и Јована Јеремић. Свако од њих има квоту 1.000 да ће бити нови премијер. Занимљиво је да се на листи налази и најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић са квотом 100.

"Егзотична" имена налазе се и на букмејкерским листама за сљедећег градоначелника Београда: бивши тенисер и члан СНС Јанко Типсаревић има квоту 120, некадашњи кошаркаш Мирослав Берић 150, а опскурни десничар Миша Вацић 200.

Коначно, име Ђоковића нашло се и у "кладионичарској конкуренцији" за новог градског менаџера са квотом 100.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана