Шта ће разриjешити нови избори у Београду

Танјуг
Шта ће разриjешити нови избори у Београду

БЕОГРАД- Извршни директор ЦеСИД-а Бојан Клачар изјавио је да не очекује да ће се резултати нових београдских избора знатно разликовати од резултата избора који су одржани 17. децембра.

Клачар је појаснио да под тим подразумиjева разлику од једног до три мандата у крајњем резултату, као и да сматра да то неће довести до формирања "комотне већине".

Он је додао да је једини начин да се изађе из политичке кризе тај да актери међусобно разговарају и договоре се око базичних услова.

-Нема другог начина, јер изостанак комуникације, практички прекинута политичка комуникација између власти и опозиције је и довела до тога да заправо не може да се направи никакав базични договор - рекао је он за РТС.

Клачар је оцијенио да је изводљиво да неке од седам приоритетних препорука ОДИХР-а буду примијењене до 28. априла, потенцијалног датума одржавања београдских избора.

-Међутим, оно што јесте камен спотицања, јесу те најважније и најсложеније препоруке које се махом налазе у оних седам приоритетних препорука. Посебно се мисли на препоруку која је најважнија за тренутну ситуацију у Србији. То је ревизија бирачког списка, решавање проблема појављивања јавних функционера у партијским активностима. То су препоруке које траже време - рекао је он.

Клачар је појаснио да би, када је ријеч о ревизији бирачког списка, прво могла да се уради статистичка анализа.

-Рецимо да се реши проблем умрлих лица. Али да би ревизија била потпуна она би требала да обухвати још један узорак од пар хиљада, ти људи би морали теренски да се провере, да се види да ли су они налазе на тим адресама, и иза тога би требало да се уради још један узорак, где би се направио узорак не на бирачком списку, него узорак са грађанима, који би такође морао бити барем неких хиљаду и по људи, и да се и ти људи на репрезентативном узорку обиђу, то је просто посао који тражи време - појаснио је он.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић истакао је да је очигледно да када је ријеч о овим препорукама, Влада Србије не седи скрштених руку и да је већ почела да ради на његовом имплементирању.

-Имате неке препоруке које се тичу едукације, рецимо, бирача. Не знам колико то траје, како је то замишљено од стране ОДИХР-а. То је једна од тих препорука. Имате те многе препоруке које се тичу, рецимо, неких елемената који се односе на политички и медијски плурализам. То су ствари процеса - рекао је он.

Када је ријеч о изборима, Станковић је рекао да ће за нову кампању за београдске изборе политички актери морати да уложе додатни напор, јер су људи уморни од избора.

-Ми имамо честе изборне циклусе, имамо велику засићеност грађанства сталним изласком на њих - рекао је он.

Додао је да је Српска напредна странка тиме што није направила хетерогену коалицију на градском нивоу ставила себе у позицију да трчи поново изборну трку.

-Управо због тога ће страсти у кампањи бити веће. Данас сте могли да чујете две ствари које могу да подигну тензију. Један је предлог председника Странке слободе и правде, Драгана Ђиласа, да док се не спроведу све препоруке ОХДИР-ра, одложе избори што значајно компликује ситуацију - рекао је он и додао да је друга ствар то што поједини актери опозиције изборе за Београд називају "Стаљинградском битком".

Директор агенције Фактор плус Владимир Пејић оцијенио је да се уочи нових београдских избора не осећа напетост која је у јавности владала прије избора који су одржани 17. децембра.

-Мислим да када прођу београдски избори, неће бити тако напето као што је било пре 17. децембра. Ипак, с друге стране, не треба очекивати улазак у мирну луку и условно речено нормални политички живот. Очекујем да ће доћи до прегруписавања снага, како на страни власти, тако и на страни опозиције, без обзира на исход избора - рекао је он и додао да очекује и ново "захуктавање" већ од јесени пред неке нове изборе.

Ванредни професор Факултета политичких наука Душан Спасојевић сматра да ни након нових избора у Београду неће имати градску власт пуног легитимитета, а да ће се напетости у политичкој јавности задржати све до локалних избора.

-Мислим да улазимо у једну врсту политичке кризе која неће вероватно бити тензична у пуном смислу, али ће трајати доста дуго и на неки начин ће тражити пажњу јавности и политичких актера и вероватно ћемо морати још пуно пута да на овакав начин анализирамо изборе -рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана