Kитаровић прећутала сусрет с Дачићем у Њујорку?

Агенције
Kитаровић прећутала сусрет с Дачићем у Њујорку?

Загреб - Предсједница Колинда Грабар Китаровић током сусрета са Генералним секретаром УН, Атониом Гутерешом, изјавила је да би "замјена територија" на Косову била лоша идеја, која би отворила "Пандорину кутију", али је прећутала кратак сусрет са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, пише портал Index.

"Споменула сам замјену територија и рекла да би то била јако лоша идеја која би отворила Пандорину кутију и разноразне захтјеве за територијалним промјенама на простору цијеле бивше Југославије", рекла је Китаровић.

Предсједница је, наводи портал, критиковала идеју "размјене територија" и на билатералном сусрету с косовским предсједником Хашимом Тачијем, који је мијењао ставове по том питању.

Индеџ пише да Грабар Китаровић ни у саопштењу ни на твитеру не помиње кратак сусрет са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Овај медиј додаје да се у саопштењу српског МСП-а наводи да је први потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, у Њујорку имао низ краћих сусрета с бројним челницима, међу којима је и хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић.

У саопштењу Пантовчака стоји даље да је Китаровић са Гутерешом размијенила мишљења о стању на југоистоку Европе и о хрватском предсједању Савјетом Европе у првој половини 2020.

"Главне теме разговора биле су ситуација односно развој ситуације на југоистоку Европе, посебно у Босни и Херцеговини као и односи између Београда и Косова, те шта је то што Хрватска као лидер на подручју југоистока Европе може учинити како би помогла у даљој стабилизацији стања и рјешавању ових отворених питања", рекла је Китаровић након састанка са Гутерешом.

Предсједница Грабар-Китаровић навела је да је Гутереша посебно занимало што ће Хрватска чинити у оквиру предсједавања Савјетом Европе и на који начин то намјерава да искористи за себе и за своје сусједство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана