Кисић Тепавчевић: Потребно још мало стрпљења, надам се да ћемо се навићи на вирус

Г.С.
Кисић Тепавчевић: Потребно још мало стрпљења, надам се да ћемо се навићи на вирус

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је овог викенда уведен до сада најдужи полицијски час али да је, са стручног аспекта кључан и следећи викенд.

Додала је да не зна тачно колико ће тада трајати полицијски час, али је рекла да се види крај и да би требало да будемо стрпљиви још мало – "броји се у данима".

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да "не можемо да пресечемо и свирамо крај", али да ћемо се навићи на вирус и да се нада да ћемо моћи да га игноришемо ако буде опстао међу нама.

Рекла је да је струка од почетка била строга са правилима, али да је у интересу сваке државе да се што прије нормализује живот.

- У овој држави је струка заиста била питана што се тиче свих аспеката и све је иницирано на приједлог струке - навела је.

Додала је да су бројеви новообољелих и даље на високом нивоу али да се не може ситуација посматрати кроз укупне апсолутне бројеве. Напоменула је да је сада већи број тестирања и да је због тога повећана и вјероватноћа откривања нових случајева.

Посебно је нагласила да значајан показатељ јесте проценат особа које имају асимптоматичне форме и блага испољавања у односу на оне који захтевају респираторе.

Објаснила је да се сада пацијенти послије једног позитног теста отпуштају на самоизолацију у трајању од двије недјеље у кућним условима, након чега се поново тестирају.

Како је рекла, то је предефинисано јер је показано да и ако неко има два негативна налаза, може и даље да буде вирусоноша.(РТС)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана