Кисић Тепавчевић најавила нову релаксацију мјера

ГС
Кисић Тепавчевић најавила нову релаксацију мјера

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић, замјеница директорке Института Батут, рекла је данас да ће се у Србији у наредном периоду разматрати додатно ублажавање мјера.

- Сигурно знају и сами одговор. Сигурно ће се разматрати да се повећа радно вријеме мјеста гдје је могућ боравак на отвореном, што је много безбједније. Клубови су били прави расадници инфекција, показало се као значајно мјесто инфекције иако су млади људи одговорни и савјесни - рекла Кисић Тепавчевић за ТВ Прва.

Она је најавила да ће се у наредном периоду још неке мјере релаксирати.

- Морам да нагласим да је пјевање и гласна прича тренутак када се највише преноси вирус - навела је.

Додала је да је примијетила да се све мање носе маске.

- Љето је изненадило читав свијет, опуштање је очигледно било у читавом свијету, размишљали смо о јесени, али вирус је и даље ту. Не мислим да нам се може поновити таква врста опуштања, вирус је показао да временске прилике не утичу на њега. Мора да буде расподјела одговорности и да поштујемо превентивне мјере. Казнена политика је непопуларна и примјењује се у многим земљама, али нисам њен поборник. Не мислим да казна може да буде јачи мотив за маском од жеље да сачувате здравље - рекла је она.

Кисић Тепавчевић каже да су висине казне одређене законом, али да сматра да је свијест грађана доминантнија.

Када је ријеч о свадбама, каже да је то нешто што се планира те је разумљиво да грађане занима могу ли се свадбе организовати у октобру.

- Што се тиче броја окупљања људи на отвореном је 10. На слављима је фаворизовано преношење инфекције, људи су се значајно опуштали. Чак иако дође до попуштања мјера, то неће важити и за весеља. Не можемо замислити свадбу с ношењем маски, и тако ће бити до даљњег. Сви се надамо да ће се десити неко чудо, не знамо када ће се десити, али све је могуће - рекла је Дарији Кисић Тепавчевић.

Када је ријеч о љетовању, она каже да је могуће отићи, али да је њен лични став да је боље остати у Србији.

- Свако треба да процјени ситуацију за себе и своју породицу. На основу званичних пдатака, у било коју земљу да одете у региону епидемиолошка ситуација је лошија него код нас и то сви треба да имају на уму. Стално апелујемо да се придржавају свих превентивних мјера - нагласила је Кисић Тепавчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана