Кисић-Тепавчевић: Колективни имунитет ако се вакцинише 1,5-2 милиона људи

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Процјена је да милион и по до два милиона грађана треба да буде вакцинисано да би се створио колективни имунитет који ће зауставити епидемију корона вируса, изјавила је данас чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.

''То су процене, предвиђања, када је у питању колективни имунитет'', рекла је Кисић Тепавчевићева након сједнице Кризног штаба.

Упитана да ли ће се радити истраживања дјелотворности вакцине, она је рекла да ће се радити истраживања само у одређеним групама.

Како је навела, досадашња истраживања охрабрују и она кажу да је након вакцинације већи број антитијела него након прележане болести ковид-19.

''Сада имамо моћно оружје за борбу против вируса корона, а то је вакцина'', рекла је Дарија Кисић Тепавчевчић, која је и министарка рада.

Такође, она је рекла да је Кризни штаб за борбу против вируса корона у Србији једногласно је одлучио да нема попуштања епидемиолошких мјера до даљег.

Тепавчевићева је навела да је таква одлука донесена на основу сагледавања учесталости оболијевања од вируса корона, имајући у виду да су, иако се биљежи стабилнија ситуација, бројке и даље на високом нивоу.

Она је додала да се не може рећи до ког датума конкретно ће мјере остати на снази, јер се не зна каква ће бити епидемиолошка ситуација наредних дана.

Тепавчевићева је рекла да је до данас вакцинисано више од 415.000 људи, те да су регистроване само три нежељене реакције које су биле теже и захтијевале хоспитализацију, али да особе нису били животно угрожене.

"Један хематом, једано запаљење лимфних чворова и један блажи облик алергијске реакције. Брзо им је санирано здравствено стање и пуштени су кући", рекла је Тепавчевићева, која је и министар рада Србије.

Тепавчевићева је напоменула да се на Кризном штабу разматрало и укидање пи-си-ар /ПЦР/ теста за улазак у Србију из Мађарске, али је одлучено да се ни ту ништа не мијења.

На питање новинара да ли се разматрало питање присуства публике на стадиону "Рајко Митић" у Београду 18. фебруара на утакмици између Фудбалског клуба /ФК/ "Црвена звезда" и ФК "Милан", она је поновила да Штаб није дозволио попуштање било каквих епидемиолошких мјера, "па тако ни ову могућност није отворио".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана