Кисић Тепавчевић: Да нисмо увели никакве мјере, умрло би хиљаде људи

Срна
Кисић Тепавчевић: Да нисмо увели никакве мјере, умрло би хиљаде људи

Епидемиолог доктор Дарија Кисић Тепавчевић сматра да би други талас епидемије могао да погоди Србију током јесени.

Кисић Тепавчевићева је указала да се у неким земљама, које су објавиле да су угасиле епидемију, врло брзо догодио и други талас.

„То се десило у ранијем периоду када је била сезона респираторних инфекција. Сада није таква ситуација и то нам иде на руку, али тај други талас би могао да се деси и на јесен. Када се врате сва обољења слична грипу и када почне њихова сезона, ако овај вирус не нестане и не уништи га висока температура, онда је извјесно да нам се може и вратити на јесен. Али, не никада у оваквом обиму, никада са оваквом осејтљивости популације”, рекла је Кисић Тепавчевићева.

Она је увјерена да се нико сада не би вратио на почетак, те да нико ни себе, ни друге не би изложио ризику.

„Треба да се вратимо у свакодневне животне токове и да нам се живот врати у нормалу, али социјално дистанцирање, прање руку треба поштовати и у наредном периоду”,рекла је Кисић Тепавчевићева.

Говорећи о почетку епидемије, Кисић Тепавчевићева је навела да је Србија имала двије опције.

„Прво, могли смо да пустимо епидемију да иде својим током и да не уводимо никакве мјере. У том случају епидемија би трајала од шест до осам недјеља. Да смо се одлучили за ту опцију било би хиљаде мртвих. Имали бисмо огромне губитке. Наравно, ми то нисмо урадили већ смо увели мјере и спријечили катастрофу”, истакла је Кисић Тепавчевићева.

На питање како стручњаци знају да вирус слаби, она је објаснила да се то претпоставља на основу тежине клиничке слике коју даје.

„Када уђе у популацију гдје су сви на њега осетљиви, нема препреке да се умножава у сваком организму и изазива болест. Ако му дозволимо да прелази несметано из једног у други организам онда има велики степен заразности, а како људи стичу имунитет на вирус, то је за њега неповољна средина и слаби му се могућност да изазива болест. Тада, ако пређе и на осјетљиву особу не може да изазове тешку слику, већ нешто налик прехлади. На основу тога да је све мање клиничких форми, све мањи број особа захтјева респиратор, закључујемо да је ослабила способност вируса да изазива тешке облике болести”, додала је Кисић Тепавчевићева у разговору за ТВ Пинк.

Према њеним ријечима, концепт и јесте да се навикавамо на вирус, ако већ не можемо да га уништимо и да га преведемо у такав облик да изазива симптоме сличне прехлади.

Враћање свакодневним токовима живота, али уз опрез и поштовање мјера

Кисић Тепавчевићева изјавила је данас да је у нишавском округу у овом тренутку проценат позитивности на вирус корона испод седам одсто.

Она је рекла да ти резултати спадају међу најбоље епидемиолошке ситуације у Србији.

„Нема ниједног дијела земље гдје је тај проценат позитивности већи од 15 одсто, а у већем делу је и мањи од 10 одсто. Имали смо периоде када је било и 30-40 одст”, рекла је Кисић Течавчевићева, која је била у недавно оформљеном Кризном штабу за нишавски и топлички крај.

Она је рекла да Кризни штаб за то подручје, који постоји од раније, сада наставља да ради у свом редовном саставу.

Како је навела, привремена болница у нишкој хали Чаир је затворена и додала да се нада да је затворена “не само привремено већ да више неће за њом бити потребе”.

Кисић Тепавчевићева је навела да је важно да се грађани врате својим свакодневним животним токовима, али је нагласила да су неопходни пажња и опрез.

„Мјере које називамо социјално дистанцирање, односно одржавање безбједне удаљености између особа, често прање руку, мора да се поштују и у наредном временском периоду”, истиче Кисић Тепавчевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана