Кинези неће заборавити варварске злочине НАТО-а у Југославији

Срна
Кинези неће заборавити варварске злочине НАТО-а у Југославији

ПЕКИНГ - Кинески народ никада неће заборавити варварске злочине које је НАТО починио у бившој Југославији, нити потпиривање сукоба које је Алијанса вршила у БиХ и на Косову и Метохији, саопштио је портпарол Министарства спољних послова Кине Ванг Венбин.

Он је на брифингу нагласио да НАТО себе представља као “регионални одбрамбени савез”, а да, с друге стране, константно појачава регионалне тензије и ствара “блоковска непријатељства”.

“Кинески народ никада неће заборавити крв нити животе које је дао за заштиту истине, искрености и правде, нити ће икада заборавити варварске злочине НАТО-а, који предводе САД. Алијанса предвођена Америком је након Хладног рата упорно потпиривала сукобе широм свијета, од БиХ до Косова и Метохије, од Ирака до Авганистана и од Либије до Сирије”, рекао је Ванг.

Ванг је истакао да НАТО наставља да појачава присуство ка истоку, у азијско-пацифичком региону, чиме ствара блоковску опозицију и нарушава регионални мир и стабилност.

“НАТО мора озбиљно да размисли о својим злочинима, одустане од застарјелог менталитета Хладног рата и престане да изазива регионалне сукобе, неслогу и нереде”, додао је Ванг.

Сукоб српске војске и албанских сепаратиста терористичке ОВК довео је 1999. године до бомбардовања бивше Југославије које су извршиле снаге НАТО-а. НАТО агресија извршена је без одобрења Савјета безбједности УН и на основу оптужби западних земаља да су власти тадашње Југославије, наводно, починиле етничко чишћење над косовским Албанцима.

Током бомбардовања Југославије од 24. марта до 10. јуна убијено је више од 2.500 људи, укључујући 87 дјеце.

Пет бомби НАТО-а погодило је Амбасаду Кине у Београду 7. маја 1999. године, усмртивши троје и ранивши више од 20 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана