КиМ: ЦИК потврдио коначне резултате, Самоопредјељењу 58 мандата

Танјуг
КиМ: ЦИК потврдио коначне резултате, Самоопредјељењу 58 мандата

ПРИШТИНА - Централна изборна комисија објавила је и потврдила коначне резултате пријевремених парламентарних избора на Косову и Метохији, одржаних 14. фебруара, а након што је Врховни суд закључио жалбени поступак, одбацивши све жалбе политичких субјеката.

Предсједница ЦИК Ваљдете Дака саопштила је да је на основу коначних резултата Покрет Самоопредјељење освојио 438. 335 или 50,28 одсто гласова и 58 посланичких мјеста у парламенту привремених приштинских институција, преноси Косово Онлајн.

На другом мјесту је Демократска партија Косова са 17 одсто освојених гласова и 19 мандата.

Слиједе Демократски савез Косова са 12,73 одсто и 15 посланика и Алијанса за будућност Косова са 7,12 одсто гласова и 8 мандата.

Српска листа освојила је свих 10 резервисаних мјеста у скупштини привремених приштинских институција, а још 10 мјеста припада несрпским мањинама.

Бошњачка мањина освојила је три мандата - по један Коалиција "Вакат" - Расим Демири, Социјалдемократска унија - Дуда Баље и Нова демократска странка Емилије Реџепи.

Косовска демократска партија Турака освојила је 2 мандата, а по један мандат освојиле су Ромска иницијатива, Покрет за унапређење положаја Рома и Ашкалијска партија.

Преостала два мандата намијењена мањинама освојиле су Јединствена грађанска партија и Нова демократска иницијатива, која представља египћанску заједницу.

Уједињена заједница - Адријана Хоџић остала је ван косовске скупштине, пошто је освојила 0,25 гласова. Та одлука ЦИК услиједила је након одлуке Изборног одбора за жалбе да поништи гласове те листе добијене у српском срединама на КиМ и пошто је Врховни суд одбио жалбу на ту одлуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана