КФОР: Разматрамо захтјев о враћању снага Србије на Косово

Танјуг
КФОР: Разматрамо захтјев о враћању снага Србије на Косово

БЕОГРАД- Команда Кфора поновила је данас да анализира захтјев Владе Србије за враћање до 1.000 припадника српских снага безбједности на Косово и Метохију по Резолуцији 1244, те да су спремни да интервенишу ако буде потребно, да би спријечили ескалацију, у складу са мандатом УН.

"Кфор ће наставити да пружа безбједно окружење и слободу кретања која подстиче продуктиван дијалог, дајући лидерима могућност да креирају дугорочна, одржива рјешења, за добробит свих заједница које живе на Косову", наведно је у саопштењу.

Из Кфора су нагласили да су појачали присуство трупа на Јарињу из превентивних безбједносних разлога.

"Мисија КФора коју води НАТО састоји се од више од 3.700 припадника из 27 земаља укључујући НАТО савезнике и партнере посвећене обезбеђивању сигурног и безбједног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову, у складу са мандатом заснованим на Резолуцији Савјета безбједности УН 1244 из 1999. Као таква, улога Кфора и даље је фундаментална за трајну безбједност широм Косова и стабилност у региону западног Балкана", пише у саопштењу.

Наглашавајући да су повећали своје присуство на терену, из Кфора су оцијенили да су те акције показале изузетну успјешност.

"Повећање присуства се показало као изузетно успЈешна активност, у великој мјери захваљујући продуктивној и захвалној сарадњи Владе Црне Горе, начелнику српског Генералштаба, институција на Косову, мисије владавине права коју предводи ЕУ Еулексу и Кфору", наведено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је повећање присуства трупа било неопходно, "имајући у виду недавне извјештаје о наводном могућем присуству организованих криминалних група у оквиру демонстрација".

"Кфор редовно изводи вежбе, осмишљене да тестирају способности и одржавају неопходан ниво оперативне спремности неопходан за наставак испуњавања дужности снага, а најновија вјежба изведена 19. децембра 2022. године у кампу Ново Селокод Вучитрна спроведена је како би се обучили и тестирали и порвјериле способности приапдника Кфора да гарантују слободу кретања кориштењем расположивих средстава /тешка логистичка возила и инжињерска средства/", наведено је у саопштењу.

Због сложености тренутног радног окружења, додају из Кфора, најважније је да се ови системи и способности тестирају јер ублажавају колективни ризик ако се будући политички споразуми не могу испунити.

"Много је актера на терену посвећених напретку, али Кфор остаје на опрезу и спреман да реагује. Спремни смо да интервенишемо, ако буде потребно, да бисмо спријечили ескалацију, у складу са нашим мандатом УН", поручили су из Кфора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана