Кфор повећава своје присуство на сјеверу КиМ, позива на повратак дијалогу

Танјуг
Кфор повећава своје присуство на сјеверу КиМ, позива на повратак дијалогу

ПРИШТИНА - Мисија Кфора саопштила је да повећава своје присуство и активност на сjеверу Косова и Метохије и позвала Београд и Приштину на поновно ангажовање у дијалогу, јер оцијењују да је то једини начин да се постигне трајни мир и стабилност за све заједнице.

"Кфор такође повећава своје присуство и активност на сјеверу Косова", наводи се у саопштењу Кфора које су пренијели приштински медији.

Из Кфора додају да је циљ њихове мисије да одржи безбједно окружење и слободу кретања за све људе који живе на КиМ.

"Одлука долази након насилног напада на косовску полицију 24. септембра и пораста напетости у региону. Ово је разуман корак како би Кфор осигурао неопходне снаге, способности и флексибилност да испуни свој мандат УН-а да одржи сигурно и безбедно окружење и слободу кретања за све људе који живе на Косову", наводи се у саопштењу.

Кфор ће, како се напомиње, наставити да делује непристрасно у корист безбједности на КиМ и у региону. Из Кфора указују да ће Велика Британија у наредним данима распоредити око 200 војника из Првог батаљона Краљевског пука принцезе од Велса да се придруже британском контингенту од 400 војника који је већ на КиМ у склопу годишње вежбе, а даља појачања ће усљедити од других савезника“, саопштио је између осталог Кфор.

У саопштењу је затражено и поновно ангажовање Београда и Приштине у дијалогу, јер вјерују да је то једини начин да се постигне трајни мир и стабилност за све заједнице. 

"Позивамо Београд и Приштину да се поново укључе у дијалог уз посредовање ЕУ, који је једини начин да се постигне одржив мир и стабилност за све заједнице. Све стране такође треба да се уздрже од запаљиве реторике, која је контрапродуктивна и ризикује даље погоршање тензија", наводи се у саопоштењу Кфора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана