Кфор: Остаје нејасно где су се налазили косовски полицајци у тренутку хапшења

Танјуг
Кфор: Остаје нејасно где су се налазили косовски полицајци у тренутку хапшења

ПРИШТИНА - Припадници Кфора су прегледали подручје гдjе су ухапшена три косовска полицајца и разговарали су са представницима привремених приштинских институција и српским властима, али и даље остаје нејасно гдjе су се полицајци косовске полиције налазили у вријеме хапшења, саопштено је вешерас из мисиије Кфора.

Додаје се да је ријеч о подручју у близини административне линије, где и привремене приштинске институције и српске власти имају јасну одговорност да координишу са Кфором.

Из мисије подсјећају све стране да је за распоређивање "Косовских безбједносних снага" на сјеверу КиМ потребна претходна сагласност Кфора.

-Подсjeћамо обе стране на њихове одговорности према Војно-техничком споразуму између Србије и Кфора, као и на процедуре за координацију између косовске полиције, укључујући и граничну полицију, и Кфора -истиче се у саопштењу.

Обе стране се позивају да се придржавају споразума и процедура, и да сарађују са Кфором.

-Позивамо обе стране да се уздрже од провокативне реторике и да избегну било какав једнострани акт који би могао да доведе до ескалације на том подручју - наводи Кфор.

Додаје се да мисија поздравља све напоре дипломатске заједнице да се ово питање реши и подржава дијалог за нормализацију Београда и Приштине, уз посредство Европске уније.

-У координацији са косовском полицијом и Еулексом, Кфор наставља да спроводи свој мандат на основу Резолуције Савета безбедности УН 1244 из 1999. године како би обезбедио сигурно окружење и слободу кретања, за добробит свих заједница на Косову - пише у саопштењу.

Наводи се да је командант Кфора Анђело Микеле Ристуча у редовном контакту са представницима институција и безбедносних организација на КиМ, као и са представницима Војске Србије, Еулексом, ОЕБС-ом и дипломатском заједницом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана