Kесић: У Вашингтону о економској сарадњи, а не о статусу

Танјуг
Kесић: У Вашингтону о економској сарадњи, а не о статусу

ВАШИНГТОН - Шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић не очекује да ће на предстојећем састанку предсjедника Србије Александра Вучића са делегацијом Приштине у Вашингтону бити покренуто питање статуса тзв. Косова, већ напредак у економској сарадњи и решавању отворених економских питања у циљу наставка преговора.

Кесић за Тањуг у телефонском разговору каже да су, према изјавама специјалног изасланика предсjедника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела и других који су у Вашингтону укључени у припреми предстојећег састанка, очекивања врло скромна у смислу да се не очекује да ће на састанку бити покренуто и ријешено питање статуса Косова.

"Очекује се напредак што се тиче економске сарадње, отворених економских питања и да се на тај начин направи корак према бољој атмосфери да би се наставили преговори, вјероватно пред крај године, зависно од тога шта ће се догодити на америчким предсједничким изборима трећег новембра", рекао је Кесић.

Он сматра да се у САД-у, због постизања споразума између Израела и Уједињени арапских емирата, овај састанак представља као прилика да се поново докаже да Трампова спољна политика постиже успјех.

"Тако би се и скромни договор у вези са побољшањем економских односа између Београда и Приштине овдје, у контексту предстојећих америчких избора, искористио да се пошаље позитиван сигнал да Трампова спољна политика доживљава успјех и као још једна побједа за самог Трампа", рекао је Кесић.

Он је додао да треба тражити, поготово од Трампове администрације која се представља као другачија од досадашњих, да искрено преговара, те нагласио да "српска страна треба да се испоштује" и да све што се договори буде имплементирано не само једнострано, већ и од албанске стране.

На питање о иницијативи српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и документу који је достављен председнику Вучићу из Републике Српске, а у коме се указују на двоструке стандарде међународне заједнице када је ријеч о РС и КиМ, Кесић је рекао да у том документу нема ништа што је непознато јавности.

"Ако погледамо ситуацију око КиМ можемо да говоримо о лицемјерности запада који је требало да инсистира на томе да се прво испуне стандарди, поготово о поштовању основних људских и мањиских права, па онда да се ријешава статус КиМ, али они су рекли ''заборавите на то, нећемо прво стандарде, па статус него истовремено''", рекао је Кесић.

Када то није довело до резултата, како каже, онда су тражили прво да се ријешава статус, па да се онда врати питање стандарда.

"И даље чекамо да се они врате на те стандарде и да српски и албански народ уживају равноправност и заштиту по закону. То никако да испуни власт у Приштини. То говори о томе колико су поштене намјере када улазимо у такве преговоре", рекао је Кесић.

Што се тиче БиХ, Кесић је подсјетио да се Дејтонски споразум гради на темељу високе децентрализоване државе - државе заједнице у којој два ентитета и три конститувна народа треба да одлучују о сваком важном питању, а да нико не буде у позицији да његови витални и национални интереси буду угрожени.

"Нажалост, са насилним промјенама које смо видјели од високог представника и америчких дипломата, ми сада имамо лакрдију од државе која тешко функционише и гдје свакодневно видимо да се угрожавају на само витални национални интереси, већ и интереси очувања ентитета и идентитета српског и хрватског народа", рекао је Кесић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана