Кесић: Извјештај Европског парламента званична потврда онога што одавно мисле

Танјуг
Foto: Скриншот

БЕОГРАД - Европски парламент већ дуже вријеме не представља вољу својих бирача и грађана, већ оно што елита у тој институцији мисли како би свијет требало да изгледа, каже политички аналитичар Обрад Кесић и додаје да су извјештајем о Србији само званично потврдили оно што одавно мисле о нашој земљи од које, додаје, траже послушност.

Кесић је за Танјуг, коментаришући извјештај Спољнополитичког одбора ЕП о Србији, који је јуче усвојен, рекао да не треба имати илузије да је оно што раде представници ЕУ за добробит Србије и њених грађана, те додао да они заправо траже послушност.

"Траже оно што је источни блок тражио за време Хладног рата, а то су идеолошка послушност, верност и да апсолутно свака држава стави своје националне интересе и приоритете на најнижи ниво да би се уважавали интереси, не институције ЕУ, већ појединаца који представљају оно што изумире, а то је глобалистички либерално-демократски поглед на свет да само може да преживи оно што та елита представља и за шта се они боре", рекао је Кесић.

Додао је да траже послушност и пријете силом, те да ту нема простора за било какво очекивање да ће да нас уважавају више него сада док смо неутрални што је, истакао је, највећа вриједност Србије.

"Док год има политику неутралности, Србија има вредност која је изнад вредности других суседних држава јер су оне већ изгубиле могућност да имају одвојено мишљење и на неки начин се налазе под већим притиском него Србија", рекао је Кесић.

Коментаришући изјаву нјемачког канцелара Олафа Шолца да је незамисливо да две земље које се међусобно не признају постану чланице ЕУ, Кесић је напоменуо да истовремено у ЕУ има мјеста за земље које мјењају међународно признате границе путем насиља и силе као што је, додао је, већина чланица ЕУ и НАТО-а урадила 1999. године када су бомбардовали Југославију.

"Зашто бисмо ми веровали у било шта што представници ЕУ говоре, када су нас слагали сваки корак овог болног пута и жртвовања од стране Србије на путу према чланству?", упитао је Кесић.

Говорећи о аустријском "нон-пејперу" Кесић је рекао да је тешко предвидјети да ли ће он бити прихватљив, наводећи да неки елементи тога одговарају садашњој политичкој елити која одлучује у европским институцијама, али да са друге стране не постоје одлучност и искрена воља да се поширење направи у скорој будућности.

Кесић је додао да без те одлучности и искрености према проширењу ЕУ овај "нон-пејпер" не може да успије, те додао да је кључно да ли ЕУ стварно жели проширење или тражи начин како да се још више продужи тај процес и да државе које нису чланице ипак морају да се доказују више него чланице у тим организацијама, прије свега ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана