Кековић:Масовна убиства одраз опште несигурности и неизвесности у друштву

Танјуг
Foto: N1

БЕОГРАД- Зоран Кековић из Центра за анализу ризика и управљење кризом рекао је су оба случаја масовних убистава, у ОШ "Владислав Рибникар" и код Младеновца, ефекат општег стања несигурности и неизвјесности у друштву, незадовољства и изолованости појединаца, поремећаја система вриједности, а како сматра, томе доприноси и погубан утицај масовних медија и видео игрица и садржаја.

Осим опште друштвене климе, Кековић сматра да су знакови упозорења  непосредно сазнатљиви у окружењу, било која да је средина, школа, суседство.

"Ово је прилика за буђење и освешћивање у смислу да нам је неопходно да ставимо тачку на бујање лажних вредности, величање антихероја и  веома је важно да уочавамо те сигнале раног упорзорења који се налазе у нашем непосредном окружењу. Не можемо игнорисати опасности и претње које нам долазе из самог окружења", поручио је Кековић.

Додаје да није добро ако психолошки профил починиоца и догађај вежемо за посљедњи догађаје или се фокусирамо само на школску средину. 

"Ово што се десило могло се десити у било којој средини и ситуацијама. Могло се десити на факултету приликом извођења наставе, могло је да се деси у студенстским и ученичким домовима, где је велики број различите деце из различитих средина. Веома је важно да се оснаже људи који бораве у тим окружењима и да идентификују те ране сигнале који могу да прерасту у потенцијалну претњу", оцијенио је Кековић.

Он каже да смо занемарили моћ друштвених мрежа и медија и да умјесто да их користимо као савезнике, они су се окренули против нас.          

"Друштвене мреже користе нас уместо ми њих. Не користимо довољно податке и информације са тих мрежа и које нам могу послужити да препознамо потенцијалне насилничке трендове, који нису непознати, а који су се дешавали пре свега у породицама", рекао је Кековић. 

Наглашава да када се створе неке околности, спој појединца са психопатолошким караткеристикама са доступношћу оружја, доступност мете и чињенице да релативно лако може да оствари своје сулуде циљеве, то резултира на овај начин. 

На питање колико је тешко доћи до оружја на црном тржишту, Кековић одговара да ће све мере које држава Србија предузима у ограничавању држања и ношења оружја након ових догађаја дати резултате.

"Неће моћи да спречи лица која су спремна да реализују тако нешто у потпуности да дођу до оружја. Сигуран сам да, ако постоји спремност и жеља да се тако нешто уради, да ће се и доћи до оружја.  То не значи да  школске и друге средине које су потенцијалне мете треба да претварамо у војна утврђења", нагласио је Кековић. 

Додаје да је важнији "софт" приступ, да се проблем дијагностикује на месту потенцијалног жаришта, где ти појединци манифестују своје насилничке намере.

Кековић сматра да је поред тога да се ограничи приступ оружју, веома  важно да се онемогући да та лица постигну одређену припремљеност и обученост у руковању оружјем, укључујући и доступност стрелишта, где развијају те вештине и способности.

Наглашава да морамо да почнемо да решавамо проблеме од саме породице, тамо где год појединци остварују неке своје животне улоге, да ли су тамо прихваћени или нису.

Такође, сматра да је важно у школској средини појачати улоге психолога и педагога, вратити славу, част и ауторитет наставницима. 

"Нисам присталица увођења драконских метода, живимо у 21. веку, али је кључна комуникација унутар тих средина, како би се превенирале неке такве активности. Проблеми у самим тим срединама се гурају под тепих, не би ли се оне приказале као узорне средине, а то само мултипликује проблеме", поручио је Кековић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана