Кћерка и сродници атенатора на Павелића посјетили Београд

Срна
Кћерка и сродници атенатора на Павелића посјетили Београд

БЕОГРАД - Замјеник градоначелника Београда Горан Весић угостио је данас Марију Јововић, кћерку Благоја Јововића, борца Југословенске војске у отаджбини који је смртно ранио усташког поглавника Анту Павелића 1957. године у Буенос Ајресу.

Најближи сродници Благоја Јововића посјетили су улицу у Земуну која носи његово име и одали почаст борцу Југословенске војске у отаджбини и атентатору на једног од највећих ратних злочинаца Другог свјетског рата.

Послије обиласка Улице Благоја Јововића и одавања почасти код спомен-плоче, која је постављена почетком августа прошле године, Весић је приредио свечани пријем у Скупштини града Београда за Јововићеву кћерку Марију, као и за потомке Благојевог брата Велјка Јововића – унуке Сандру и Велибора Јеврића.

Весић је истакао да је данас имао велику част да угости Марију Јововић са сродницима и да јој захвали за оно што је учинио нјен отац, саопштено је на сајту града Београда.

“Благоје Јововић је урадио један од најважнијих и уједно најхрабријих чинова у историји нашег народа, када је 1957. године смртно ранио највећег зликовца српског народа и човека који одговоран за стотине хилјада мртвих”, указао је Весић.

Он је подсјетио да се деценијама није знало ко је херој који је смртно ранио Павелића.

да се град Београд одужи овом великом хероју, због чега једна од улица у Земуну носи име Благоја Јововића”, навео је Весић.

Замјеник градоначелника Београда је на пријему Марији Јововић поклонио урамљену таблу са именом њеног оца.

“Сигуран сам да ће Марија и њена породица ову таблу чувати на посебном месту, јер она је доказ да ће то што је Благоје урадио остати заувек упамћено. Као народ треба да се сећамо важних догађаја из своје историје, али и својих хероја. Благоје Јововић треба да буде пример млађим генерацијама како се воли и чува отаџбина, без обзира на то колико сте далеко од ње”, додао је Весић.

Марија Јововић је Весићу поклонила фотографију Благоја Јововића, која ће бити чувана у Музеју града Београда.

Она је захвалила граду Београду што је на овај начин одао поштовање њеном оцу.

“За мене и моју породицу је данас велики дан”, истакла је она.

Благоје Благо Јововић /рођен Косић код Даниловграда, 1922. године, преминуо у граду Росарио, 2. јуна 1999. године/ био је борац Југословенске војске у отаџбини у Бјелопавлићкој војно-четничкој бригади, и човјек који је извршио атентат на једног од највећих ратних злочинаца Другог свјетског рата Анту Павелића 10. априла 1957. године у Ломас де Паламору, предграђу Буенос Ајреса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана