Касациони суд одлучио: Малчански Берберин у затвору до краја живота

ГС
Foto: ГС

Врховни касациони суд Србије одбио је као недозвољен захтјев за заштиту законитости Нинослава Јовановића (47) из Малче, познатијег као Малчански Берберин.

Тиме је угашена свака нада монструозног силоватеља, који је због изопачене потребе да шиша своје малољетне жртве добио надимак Малчански Берберин, да ће избјећи издржавање казне доживотног затвора.

Овај ванредни правни лијек, којим тражи "отклањање неправилности у пресуди" Јовановић је поднио Врховном касационом суду преко Вишег суда у Нишу 2. августа, након што је Апелациони суд у Нишу 5. јула потврдио историјску пресуду Вишег суда у Нишу Јовановићу.

Јовановић се током више од двије деценије које је провео по затворима прилично извјештио и научио доста о праву па је захтјев написао лично јер више нема права на браниоца по службеној дужности.

Но, иако у оваквим предметима прође доста више времена до доношења одлуке, Врховни касациони суд је за мање од три мјесеца донио одлуку и доставио је Вишем суду у Нишу.

Његов захтјев је одбијен тако да ће до краја живота бити иза затворских зидина.

Жртву држао десет дана у страху

Јовановић је дјевојчицу која је тада имала 12 година отео 20. децембра 2019. године у Брзом Броду пресревши је на путу до школе а потом је, претњама да ће јој убити родитеље, држао у страху пуних 10 дана. Малчански Берберин је дјевојчицу позвао је да уђе у „пунто“ који је прије тога украо представивши се као "Бојан из Ниша, нови електричар у њеној школи". Када је схватила да не иду према школи, рекао јој је да је отета "јер је њен отац украо дијамант од неке бабе из Нишке Бање" и да ће "морати да буде са њим док га он не врати". Тада јој је први пут запријетио да ће јој убити родитеље ако га не буде слушала.

Када је девојчицу одвео до прве колибе у којој ју је крио и злостављао, она је покушала да побјегне. Међутим, како се наводи у оптужници, Малчански Берберин ју је тада ударио у главу и одсјекао јој прамен косе. До 29. децембра на различитим локацијама на територији Ниша, Сврљига и Књажевца, до којих су долазили пјешице, злостављао је, тукао и претио дјевојчици да ће јој убити родитеље. Не би ли је уплашио и одвратио од тога да тражи помоћ говорио јој је да су људи, које су сретали успут, зли. Више пута јој је шишао косу, а док ју је скривао у Орешцу дјевојчица је покушала да се одбрани тако што је циглом насрнула на њега, међутим он ју је у томе спречио. Вјештачењем је несумњиво утврђено да је Јовановић био урачунљив када је чинио кривична дјела, што су пред судом потврдили психолог и психијатар који су били дио тима вјештака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана