Кардиолог породице Карић: "Сви су весели и редовно се контролишу"

Прва
Foto: Архива

Српски бизнисмен Богољуб Карић одлучио је да промијени годину рођења и тако се подмлади ни мање ни више него 20 година, а др Небојша Тасић, лични кардиолог породице Карић каже да године нису важне ако сте духом млади и ако тијело то може да испрати.

Иако је рођен 1954. године, Богољуб Карић тражи од надлежних органа да му промијене годину рођења на 1974. јер сматра да стање његових крвних судова доказује да је способан да живи као далеко млађи човјек.

Карићев кардиолог за ТВ Прва каже да је суштина његовог потеза да укаже на то да се у старости може живјети квалитетно и добро, што није везано за новац.

"Најбитнија ставка је очување здравља, морате да уложите у себе на време. Карић свакодневно шета, пази шта једе, избегава стресне ситуације, иде на прегледе, коригује проблеме", објаснио је др Тасић и истиче да је битно реаговати на време.

Кардиолог додаје и да је Богољуб то пренио на све чланове породице, као и да су "сви весели и редовно се контролишу".

"Јако је важно организовати живот тако да нам је здравље на првом месту", додаје др Тасић и савјетује да са превентивним размишљањем о здрављу треба почети што раније.

"Све се изменило, имамо младе момке који са 20 имају инфаркт, бројне коморбидитете. Концепт живота и исхране нам угрожава децу", каже кардиолог.

Др Тасић је прокоментарисао и вијест о томе да је ријетка варијанта гена, који се зове Сирт6, забиљежена код људи који су доживјели 100 и више година, као и да он успорава темељне процесе старења.

"Испливало је испитивање у Рочестеру. Испитивао се ген код винских мушица, слепших мишева и пацова, па се показало да ако појачате експресију тог гена те животиње живе дуже. Људи имају један процес уништавања сопствених ћелија - апоптоза, а испоставило се да тај ген поправља ДНК оштећења, и омогућава да будемо вечно млади", објаснио је др Тасић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана