Карађорђевићи: Посљедица ужасне агресије и даље боле

srna
Foto: SRNA

БЕОГРАД - Принц Александар Карађорђевић поручио је поводом 23 године од почетка НАТО бомбардовања СР Југославије да посљедице те ужасне агресије и даље боле.

Српски народ и држава још се нису у потпуности опоравили од ужасне агресије која се догодила током тих трагичних 78 дана 1999. године, саопштено је из канцеларије принца Александра.

"Страдање невиних људи, толико изгубљених и уништених живота од терора који је био наметнут свим нашим грађанима чине да ране још боле и сећања на трагедију свежим", навео је принц Александар.

Он је нагласио да је то био догађај тоталне агресије без преседана у Европи од Другог свјетског рата коју нису одобриле УН.

"Још једном се, нажалост, потврдило да насиље само производи више насиља и бола. А невини људи су они који увек највише пате. Сећање на ову агресију треба да остане живо и свеже, никада не смемо заборавити све оне који су трагично пали као жртве тог лудила", поручио је принц Александар.

НАТО је 24. марта 1999. године, рушећи међународно право и мимо Савјета безбједности УН, започео агресију на СР Југославију. Током агресије, кориштена су убојита средства забрањена међународним конвенцијама, укључујући касетне бомбе и гранате пуњене осиромашеним уранијумом.

У великим цивилним разарањима убијено је неколико хиљада људи, а више од 6.000 задобило је озбиљне повреде, које су у великом броју изазвале трајни инвалидитет.

Укупна ратна штета процијењена је на више од 100 милијарди долара, не рачунајући непроцјењиву штету нанесену природној средини и дугорочне посљедице по здравље 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана