Кандићева тужена због злостављања радника

Г.С.
Кандићева тужена због злостављања радника

БЕОГРАД - Осморо запослених Фонда за хуманитарно право (ФХП) поднијело је заједничку тужбу против оснивача ове организације Наташе Кандић због злостављања на раду.

- У време када су упосленици поднели захтеве за заштиту од мобинга, маја 2023. године, ФХП није имао законског заступника. Тада је Ненад Голчевски, извршни директор, одбио да изда званично обавештење да покушај посредовања између радника и оснивача није успео, уз образложење да ФХП нема извршног директора, односно законског заступника - саопштио је Синдикат радника задужбина, фондација и удружења грађана (ЗФУД).

У саопштењу се подсјећа да право на заштиту од злостављања на раду застаријева у року од шест мјесеци од када је злостављање учињено, тако да свако одгађање поступка посредовања отежава и потенцијално онемогућава подносиоцима захтјева да остваре своја права, пренио је Б92.

- Голчевски је предложио премештање више сарадника са радних места на којима неки од њих раде годинама на друге пројекте. Кандићева од 15. маја 2023. године свакодневно долази у ФХП, па је троје запослених отворило боловање због акутне реакције на стрес. Остали су наставили да раде у окружењу у којем је воља оснивача изнад њихових загарантованих права на здраву и безбедну радну околину - навео је у саопштењу ЗФУД.

Како су јавили београдски медији, мобинг у ФХП-у има дугу историју. У јануару 2023. године предсједник УО ФХП Иавор Рангелов је, "узнемирен извештајима о све лошијем радном амбијенту", иницирао консултације са особљем. У фебруару 2023. године 14 запослених (63,6%) и једна бивша запослена, која је била у радном односу до јануара 2023, писмено су се изјаснили у вези са злостављањем које је вршила Кандићева. Оптужују је за лоше поступање према запосленима, малтретирање и употребу увредљивог језика, лоше управљање пројектом РЕКОМ (неиспуњавање циљева и рокова, честе промјене методологије, немогућност задржавања и мотивације већ обученог особља) те злоупотребу овлашћења за контролу приступа и коришћења документације у бази података.

Због свега наведеног УО ФХП је савјетовао извршној директорици ФХП-а Ивани Жанић да не продужи уговор Кандићевој. Понуђено јој је да остане у ФХП-у и на РЕКОМ пројекту - што је она одбила.

Током марта, априла и маја 2023. године Кандићева је на разне начине, лично и посредством особа које су је у томе подржавале, настојала да угрози рад ФХП-а и УО с циљем да поврати контролу над организацијом. Након што је извршној директорици Ивани Жанић престао мандат 15. априла 2023. године, УО је имао рок од 30 дана да изабере новог директора. Чланови УО наклоњени Кандићевој, Флоренс Хартман и Тихомир Лоза, опструисали су избор новог директора те су преостали чланови УО, који су штитили интересе запослених, због немогућности постизања кворума поднијели оставке. Кандићева је искористила ову ситуацију и незаконито именовала нови УО, себе за предсједницу УО, а затим и новог извршног директора. Она се од 15. маја 2023. године и физички вратила у ФХП, потпуно занемарујући пријаве које су против ње поднесене.

Ошамарила избјеглицу

Наташа Кандић је позната по насилништву. Она је 2003. године пред више стотина људи ошамарила избјеглицу из Пећи Николу Поповића. На скуп посвећен Међународном дану несталих и киднапованих, који су на београдском Тргу Републике организовали чланови Удружења родбине несталих и киднапованих са КиМ, дошла је и предсједница ФХП-а.

Када су је окупљени примијетили, појединци из масе покушали су да је отјерају сматрајући да није добродошла. Њен долазак протумачен је као провокација. Када јој је пришао Поповић и тражио да се представи, Кандићева га је ошамарила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана