Канцеларија: Злочин у Гораждевцу неизбрисива мрља на образу међународних мисија

Танјуг
Канцеларија: Злочин у Гораждевцу неизбрисива мрља на образу међународних мисија

БЕОГРАД - Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да злочин у Гораждевцу почињен прије 21 годину, када је убијено двоје, а рањено четворо српске дјеце, остаје неизбрисива мрља на образу међународних мисија чији је основни задатак био успостављање владавине права и закона на послијератном Косову и Метохији.

Тог 13. августа 2003. године, док су се купали у ријеци Бистрици, рафалима из ватреног оружја, убијено је двоје, а рањено четворо српске дјеце. Животе су изгубили Пантелија Дакић (12) и Иван Јововић (19), а тешко су рањени Марко Богићевић (12), Драгана Србљак (13), Богдан Букумирић (14) и Ђорђе Угреновић (20). Канцеларија подвлачи да је чињеница да 21 годину тај “монструозни терористички акт” није добио судски епилог, а да је „затварањем истраге о страдању српске деце, али и многих других наших сународника на Косову и Метохији, учињен грех против човечности, и да је демократски свет , без стида, капитулирао пред идеологијом мржње и тероризмом“.

-За нама је више од две деценије туговања за настрадалом српском децом у Гораждевцу и исто толико година узалудног очекивања и наде да ће тај злочин бити расветљен, а злочинци приведени правди - наводи се у саопштењу.

Истиче се да су дјеца која су убијена и рањена док су се купала у Бистрици симбол страдања српског народа на Косову и Метохији, у годинама након доласка међународних снага у нашу јужну покрајину.

-Они су уједно и жртве сулуде идеологије мржње, која је усмерена према читавом српском народу, његовом трајању, историји и култури на територији Косова и Метохије и нажалост та идеологија до данас није напуштена и има бројне присталице и политичке спонзоре у Приштини. Починиоци овог злочина, као и убице жетелаца у Старом Грацку, породице Столић у Обилићу и путника аутобуса „Ниш експреса” код Подујева морају бити кажњени у име правде, али и као доказ да време идеологија мржње и зла мора остати заувек за нама - наглашава Канцеларија.

Истиче се да упркос трагичном губитку и свакодневним притисцима, Срби у Гораждевцу опстају на својој земљи, чувајући гробове своје настрадале деце и предака и траг српског постојања у Метохији.

-Држава Србија ће наставити да им помаже свим расположивим средствима да опстану на својим огњиштима и да очувају српско име, које на косметској земљи, у континуитету постоји вековима, што нико избрисати не може - наводи се у саопштењу Канцеларије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана