Канцеларија за Косово и Метохију: Имовина СПЦ угрожена уочи 17. годишњице погрома

Срна
Канцеларија за Косово и Метохију: Имовина СПЦ угрожена уочи 17. годишњице погрома

БЕОГРАД - Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије саопштила је да се најновијим нападима на православне храмове наставља негативна пракса угрожавања вјерских слобода и имовине која припада Српској православној цркви на Космету, те затражила заштиту црквене имовине уочи обиљежавања 17 година од албанског погрома над Србима у јужној српској покрајини.

Канцеларија, поводом посљедњег обијања двије православне цркве у општини Штрпце, захтијева од надлежних међународних организација и представника привремених органа у Приштини да без одлагања пронађу извршиоце ових дјела и да они буду адекватно санкционисани.

У саопштењу се подсјећа да је њихова дужност и обавеза да обезбиједе сигурност у српским срединама у покрајини.

- Посебно забрињава да се број напада на црквену имовину интензивира уочи обележавања погрома 17. марта, када је страдало више од 35 православних цркава и манастира. Због тога захтевамо да се у наредном периоду посебна пажња посвети заштити православне црквене имовине на Косову и Метохији - наводе из Канцеларије.

У општини Штрпце, у селима Драјковце и Доња Битиња, током претходног дана обијене су и опљачкане двије цркве.

Како је пријављено надлежној полицијској станици, у селу Драјковце у цркви Светих 40 мученика Севастијских непознате особе су насилно ушле и украле одређену количину новца, док су у Цркви Светог Димитрија у Доњој Битињи демолирана улазна врата.

Ово је четврти пут од почетка године да се на мети вандала налазе православни вјерски објекти на Косову и Метохији.

На протекле Задушнице су обијене и опљачкане још двије цркве у Клокоту и у Партешу.

У мартовском погрому који су Албанци 2004. године извршили на Косову и Метохији убијено је 19 људи, протјерано 4.000 Срба, уништено 900 српских кућа, оскрнављено или спаљено 39 цркава и на хиљаде споменика по гробљима широм Космета.

Мартовски погром 2004. године, извршен у присуству 45.000 припадника НАТО-а, најмасовнији је прогон Срба са Космета након 1999. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана