Канцеларија за Косово и Метохију: Срамна пресуда Ивану Тодосијевићу

Срна
Канцеларија за Косово и Метохију: Срамна пресуда Ивану Тодосијевићу

БЕОГРАД - Срамном одлуком да потврди двогодишњу казну затвора посланику Српске листе и предсједнику општине Звечан Ивану Тодосијевићу због изјава о Рачку, приштинско правосуђе нанијело је несагледиву штету процесу помирења на Косову и Метохији, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

 “Овом скандалозном одлуком која није утемељена ни на праву ни на правди опасно је нарушена безбедносна ситуација на Косову и Метохији јер је пресуда Тодосијевићу пресуда сваком Србину који се за истину бори”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је Тодосијевић рекао само оно што данас осјећа и зна сваки Србин, али и свако коме су истина и правда на првом мјесту, те додаје да је став о Рачку јасно и гласно потврдио и предсједник Србије Александар Вучић.

Поводом ове срамне пресуде биће одржане хитне консултације Српске листе са руководством Србије и “одговор ће бити одлучан и снажан”, поручили су из Канцеларије за Косово и Метохију.

“Ова политичка пресуда најдиректније је кршење Бриселског споразума у тачке 10 која се односи на правосуђе, а којом је договорено да у предметима који долазе из српских средина већински одлучују судије српске националности. Међутим, у пресуди Тодосијевићу одлучивале су само судије албанске националности и у првостепеном и у другостепеном поступку. Албанци тужили, Албанци пресудили”, наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије оцјењују да се пресудом Тодосијевићу наставља прогон Срба, не само на простору Косова и Метохије, него и у региону, синхронизованим правним одлукама с циљем да криминализују српски народ и окриве га за сва дешавања током деведесетих година.

“Држава Србија ће као и до сада наставити да пружа сву потребну правну и сваку другу помоћ Ивану Тодосијевићу који се нашао на удару Приштине само зато што је Србин и што брани истину”, истиче се у саопштењу.

Апелациони суд у Приштини потврдио је првостепену пресуду Основног суда у Приштини којом је предсједник општине Звечан и посланик Српске листе Иван Тодосијевић осуђен на двије године затвора због изјава о Рачку поводом 20 година од НАТО бомбардовања на церемонији у Звечану.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана