Полиција малтретирала Србе на пункту код Грачанице, ударала их по ногама

Танјуг
Foto: Илустрација

ГРАЧАНИЦА - Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је недопустиво и срамотно малтретирање предсједника Удружења новинара Србије Живојина Ракочевића и уредника књижевних програма Дома културе Грачаница Жарка Миленковића којем су били изложени од до зуба наоружане косовске полиције у Преоцу, надомак Грачанице.

- Њих је синоћ пола часа пре поноћи на кружном току у Преоцу, недалеко од Грачанице, зауставила група полицајаца са панцирима и оружјем, извукла их из аутомобила, који су детаљно претресали, грубо се према њима опходила, ударала их по ногама, а на питање Ракочевића и Миленковића да ли постоји неко у редовима јединице ко говори српски језик, добили су одговор на албанском, повишеним и грубим тоном - наведено је у саопштењу.

Из Канцеларије су указали да је ово још један пример репресије и одмазде коју над српским народом у покрајини спроводи режим приштинског премијера Аљбина Куртија, а којег нису поштеђени ни новинари, ни радници у области културе.

У Канцеларији сматрају да је синоћње, ничим изазвано малтретирање по етничкој основи - лице и слика наводне демократије која влада на простору Косова и Метохије, у којој су Срби криви самим својим постојањем и употребом свог, матерњег, српског језика.

Ракочевић и Миленковић, иако су се обратили Мисији ОЕБС-а, амбасадама САД и Њемачке на Косову и Метохији, као и Полицијском инспекторату самопроглашеног Косова - никакав одговор нису добили.

- Из свега наведеног евидентно је да на Косову и Метохији дискриминација замењује закон, право и правду када су Срби у питању. О свим етнички мотивисаним инцидентима и нападима на Србе на Косову и Метохији детаљно ћемо говорити и током предстојеће рунде дијалога у Бриселу - напоменули су из Канцеларије.

Ракочевић, који је и директор Дома културе у Грачаници, изјавио је да је увјерен да се у српске средине системски шаље посебно намијењена арогантна патрола косовске полиције с циљем застрашивања и омаловажавања Срба.

- Од тренутка када се мени и Меленковићу догодило малтретирање пет-шест особа нам се јавило тврдећи да су такође били изложеми малтретирању од стране те "специјалне патроле", што потврђује сумњу да се ради о системском плану Приштине - рекао је Ракочевић.

Такозвана косовска полиција у посљедњих мјесец дана у ноћним часовима на такозваном покретном пункту у центру мјешовитог села Преоце, који повезује Грачаницу са српским селима у Косову пољу и селима на подручју општине Липљан, подвргава контроли све путнике уносећи немир, посебно због чињенице да на патроли нема полицајаца који говоре српским језиком.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана