Канцеларија за КиМ: Одлука Приштине о експропријацији атак на приватну имовину Срба

Срна
Foto: КоССев

БЕОГРАД - Нова одлука владе самопроглашеног Косова о коначној експропријацији непокретности власника парцела у општинама Лепосавић и Зубин Поток представља нови атак на приватну имовину Срба, оцијењено је данас из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Из ове канцеларије су указали да пред очима комплетне међународне заједнице премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти наставља да спроводи једностране и противправне одлуке на директну штету српског народа и поново демонстрира да, када је потребно нашкодити Србима, не преза од кршења ни сопствених закона и прописа, нити споразума из дијалога.

“С тим циљем је данас донета и ова нова одлука, док истовремено, у северном делу Косовске Митровице Куртијеви нелегални и нелегитимни представници пријете отварањем моста на Ибру као новим видом провокације и застрашивања Срба”, наведено је у саопштењу.

Из Канцеларије су истакли да су се против нелегалне експропријације на сјеверу Косова и Метохије јасно огласили сви представници међународне заједнице.

“Упркос чињеници да су такви Куртијеви потези у супротности са међународним правним актима, те да су чак и одређене такозване судске инстанце из Приштине пресудиле да је експропријација урађена мимо важећих прописа, Курти се у свом антисрпском бунилу оглушује о све, само да напакости српском народу”, наведено је у саопштењу.

У тексту се напомиње да су Срби на сјеверу Косова и Метохије пуне три године таоци Куртија и његове насилничке и ратнохушкачке политике, а на мети су и објекти Српске православне цркве, приватни посједи Срба, образовне установе попут Универзитета чије радове је затворио.

На мети су, како је наглашено, и отимање зграда за социјано угрожено становништво, узурпација љечилишног комплекса “Рајска бања”, избацивање редакције “Јединства” на улицу, док Куртијеве фаланге пуцају, хапсе и пребијају Србе и владају српским општинама са 3,5 одсто албанских гласова.

“То је Куртијева демократија и владавина права, иза које се крије огољени терор”, закључено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана