Канцеларија ЕУ против одлуке да се из Развојног фонда за сјевер наплати дуг за струју

Срна
Канцеларија ЕУ против одлуке да се из Развојног фонда за сјевер наплати дуг за струју

ПРИШТИНА - Канцеларија ЕУ у Приштини противи се одлуци приштинске владе да из Развојног фонда за сјевер наплати дио дуга за утрошену струју у општинама на сјеверу.

"Тренутно је на располагању 3,6 милиона евра за исплату нових пројеката. Плаћање дугова за електричну енергију не испуњава критеријуме за финансирање пројеката из Развојног фонда дефинисаног Бриселским споразумом за наплату прихода од царина од 17. јануара 2013. године", наводе из Канцеларије ЕУ.

Сврха фонда је развој и интеграција сјеверних општина, а средства се прикупљају од увоза робе преко административних прелаза Јариње и Брњак, преноси "Косово онлајн".

Из Канцеларије ЕУ наводе да је од оснивања Фонда издвојено је више од 14,5 милиона евра за различите пројекте промоције друштвено-економског развоја четири сјеверне општине.

Скоро 12 милиона евра је износ који је приштинска влада одлучила да наплати од четири општине на сјеверу на име наводног дуга за струју становника који тамо живе.

Дио дуга приштинска влада намјерава да наплати из буџета сјеверних општина, а дио из фонда који је формиран 2013. године на основу споразума Приштине и Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана