Каменована школа у Витини

Срна
Каменована школа у Витини

Српска основна школа “Младен Марковић” у Витини, издвојено одјељење Бинач, каменована је данас послије подне, саопштила је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију и затражила хитно санкционисање починилаца.

- Непозната лица каменицама су гађала ову образовну установу која се налази у мултиетничком насељу Бинач у општини Витина. Том приликом разбијено је више прозора на школи, а вандали су покушали да обију и улазна врата - прецизира се у саопштењу.

У саопштењу се наглашава да Канцеларија за Косово и Метохију захтијева од надлежних институција у Приштини да без одгађања пронађу и приведу правди починиоце овог вандалског чина чије су мете била и малољетна дјеца.

- Свједоци смо готово свакодневних притисака и насиља над српским становништвом и имовином на Косову и Метохији. Након данашњег неоснованог хапшења пензионера Светомира Бачевића у Пећи, сада су се на мети нашла и српска дјеца, а тек пуком срећом нико није повријеђен - додаје се у саопштењу.

Из Канцеларије упозоравају да оваква разбојништва уносе додатни немир и оправдани страх међу српски народ у јужној покрајини и показују колико су крхка настојања за изградњу мултиетничког друштва на Косову и Метохији.

- Због тога очекујемо и од међународних представника да пошаљу јасну поруку да насиље неће бити толерисано, а управо овакви дивљачки испади могу имати далекосежне консеквенце у једној мултиетничкој средини. Апелујемо да Срби остану мирни и не подлијежу намјерним провокацијама чији је циљ да изазову нашу неодмјерену реакцију, а држава ће изнаћи начин да осигура њихову безбједност - истиче се у саопштењу.

Из Канцеларије за Косово и Метохију претходно је саопштено да је Србин Светомир Бачевић ухапшен данас у општини Пећ под изговором да је одговоран за наводни ратни злочин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана