Јурић: Трагедија је посљедица "свега што смо радили и што нисмо радили"

Танјуг
Јурић: Трагедија је посљедица "свега што смо радили и што нисмо радили"

БЕОГРАД - Оснивач Фондације "Тијана Јурић" и директор Центра за несталу и злостављану децу, Игор Јурић, данас је, поводом трагедије у београдској основној школи "Владислав Рибникар", изјавио да је то последица "свега оног што смо радили и што нисмо радили" у претходном периоду, због чега се неке ствари морају мењати у превенцији и у раду са децом у ризику.

"Ово је било за очекивати, нажалост сам мислио да ће све то проћи много безболније, али смо ево данас добили један шамар", рекао је Јурић за Тањуг.

На питање колико је битна едукација о оружју, он је навео да не може да говори о томе, али да може да говори о томе колика је битна едукација родитеља, али и друштва.

"Ми смо у претходном периоду бомбардовали децу неким ужасним материјалима, ужасним медијским садржајима, некој нормализацији ненормалног. Онда смо дошли у ситуацију да говоримо о томе колико је битна едукација о руковању оружија, али генерално о томе не могу да причам", рекао је Јурић.

Додао је да се са децом која су у ризику, која су у овом моменту починиоци насиља, мора много радити, што је један дуготрајан процес.

"Морамо да исправљамо све оно што смо чинили ми одрасли, у неком претходном периоду. Ми морамо да схватимо само то, да смо ми у ствари одрасли починиоци онога што се данас десило, да смо ми у ствари оно што смо својим нечињењем урадили да се деси овако страшна трагедија. Док ми то не схватимо, ми нећемо побољшати ситуацију у нашем друштву", рекао је Јурић.

Он је истакао да некотролисани садржаји на интернету и приступ друштвеним мрежама реално доводе до оваквих ситуација, а томе треба додати да се деци емитује неки садржај у коме се као нормално приказује оно што је потпуно ненормално.

"Ви данас имате прилику да видите осведочене криминалце у школи и да сам министар каже да је то једна сасвим нормална ситуација, и да некако даје прилику тим људима не само да долазе у школу, него да имају своје емисије на националним фреквенцијама, па шта онда да очекујемо од тога: пиштољ као играчку и нешто што доводи до тога да је то потпуно нормално бити криминалац, да је потпуно нормално спроводити насиље, да је потпуно нормално на националној фреквенцији говорити о томе и приказивати експлицитан садржај који садржи брутално насиље", рекао је Јурић.

Он каже да је његова фондација имала састанак у Министарству просвете посвећен тој теми, али да министар за њих није имао времена, већ је "довео људе да разговарају са нама, који су нас, малтене избацили из свог кабинета".

Како је Јурић рекао, толико су говорили како ће се ово десити, али нису мислили да ће бити овако трагичан догађај. "Нисам очекивао овакав ударац који ће нас све довести до тога да само можемо да ставимо прст на чело и да се запитамо где смо били до сада", додао је Јурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана