Југовић: У игри за премијера да буду Дачић и Табаковић

Танјуг
Југовић: У игри за премијера да буду Дачић и Табаковић

БЕОГРАД - Члан Главног одбора и посланик СНС Братислав Југовић оцијенио је данас да будућу владу треба да чине “искусни играчи” и да у игри за премијера треба да буду предсједник СПС Ивица Дачић и чланица Предсједништва СНС Јоргованка Табаковић.

Југовић сматра да у новој влади треба да буде и СПС, али и они играчи који, како каже, имају искуство и у опозиционом дјеловању, не прецизирајући на кога мисли.

“Изузетак је Синиша Мали који треба да остане у влади иако нема секунде опозиционог стажа. Њега узимам као изузетак, а у осталим случајевима нека буде правило. Али, то је моје мишљење, не одлучујем ја о томе, већ мандатар”, каже Југовић за Тањуг који је након парламентарних избора 2020.постао народни посланик.

Нови сазив парламента види као “шарениш” и очекује, каже, жестоку скупштинску расправу што, истиче, и јесте одлика демократије.

“У садашњем парламенту имали смо само једног опозиционог посланика, Владана Глишића, који се одлично одржао. Сада ће их бити више, са различитим идеологијама - десничари, русофило, али и оне који су искључиво за прозападну политику. Очекујем жестоку расправу како и треба да буде у парламенту”, каже Југовић.

Када је ријеч о формирању нове владе, Југовић наводи да мандатар треба да се одреди након што буде одржана конститутивна седница Скупштине која, подсећа, треба да буде одржана најкасније 30 дана од завршетка избора.

“Изборни процес званично још увек није завршен. Требало би да се у наредном периоду, око Ðурђевдана, дефинитивно заврше избори, а од датума када РИК саопшти коначне изборне резултате и број мандата, тече рок од 30 дана за конститутивну седницу”, каже Југовић.

Додаје да се тада бира предсједник Скупштине, а након тога и мандатар, као и да тај посао не може да се заврши прије јула или августа, независно од, како каже, украјинске кризе.

“Наравно да ће злонамерници рећи да се купује време, али и то је демократија. Једни говоре оно што ће дискредитовати власт, а одговорни ово што сам и ја рекао”, каже Југовић.

На питање како ће најављено повлачење Александра Вучића са чела СНС утицати на будућност те партије и ко би могао да буде његов насљедник, Југовић одговара да ће Вучићево повлачење знатно ослабити СНС јер грађани, како каже, не гласају за ту странку, већ за Вучића.

“На локалним нивоима где будемо имали представнике од угледа, они ће доносити добар резултат и имаћемо бираче, а где будемо имали бескичмењаке и сумњиве типове лоше ћемо проћи”, оцењује Југовић.

Он каже да не зна ко може да наслиједи лидера СНС и искључује могућност да ће Вучић промјенити одлуку и остати на челу странке.

“Волео бих да се предомисли, али мислим да, нажалост, не постоји та могућност. Тако је како је, Вучић је чврсто решио и донео одлуку”, каже Југовић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана