Јовановић: Порука свима - оканите се притисака на Србе

Срна
Јовановић: Порука свима - оканите се притисака на Србе

БЕОГРАД - Обиљежавањем празника Дан српског јединства, слободе и националне заставе шаље се порука свима да се окану старих геополитичких игара, притисака на српски народ и Србију, а помагања српским противницима на Балкану, изјавио је Срни бивши шеф спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић.

То су, како истиче Јовановић, игре које су пролазиле у прошлости, а данас у ери глобалних промјена у Европи и свијету стварају се веће могућности за јединство српског народа.

"Морамо променити и уврежену крилатицу да су српском народу, наводно, иманентне поделе. Иманентни су стални геополитички притисци за Запада да се спрски народ подели, завади, да се један део држи резервисано према другом", каже Јовановић.

Он истиче да карактер српског народа јесте јединство и свијест да само јединствен може обезбиједити очување свог националног, духовног, културног идентитета и своју државност.

Јовановић оцјењује да је Дан српског јединства, слободе и националне заставе веома значајан датум јер подсјећа на новију и даљу историју током које су западни фактори чинили све да разједине српски народ.

Како истиче, чинили су све да српски народ раздијеле непремостивим границама и препрекама, да изазову раздор и неповјерење и проналазе разлике које не постоје.

"Обележавање овог датума је позив да будемо отпорнији на све те покушаје задржавања старих подела и успостављања нових на српском националном бићу", поручио је Јовановић.

Према његовим ријечима, нема дијела српског народа на Балкану који може бити снажан и обезбјеђивати напредак за данашње и будуће генерације ако не би било јединства са свим дијеловима српског народа који су игром геополитичких фактора Запада раздијељени у више држава.

"Та геополитичка игра дробљења српског националног корпуса наставља се и данас и она се огледа, како у покушајима обезвређивања Дејтонског споразума и лишавања Републике Српске свих стечених прерогатива, тако и у покушајима негирања Устава Србије и Резолуције 1244 Савета безбедности УН, да би се део српског националног бића који вековима живи у покрајини Косова и Метохије одвојио од централне Србије", сматра Јовановић.

Он указује да је и донедавни покушај негирања и обезвређивања права српском народу у Црној Гори на истој линији "дробљења српског националног бића".

Јовановић упозорава да то није нешто што је прошло, већ је и даље присутно, а видљиво је и ових дана када се појачавају притисци на Србију да признају наводну реалности и насилно једнострано отцјепљење Косова и Метохије од Србије.

"Ти геополитички фактори Запада данас сматрају да су ослабиле наше везе са традиционалним савезницима и стратешким партнерима и да могу агресивније да раде на цепању и слабљењу српског националног бића на Балкану", указује Јовановић.

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да Дан српског јединства, слободе и националне заставе заједнички празнују 15. септембра. На овај дан је 15. септембра 1918. године почео пробој Солунског фронта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана