Јотка више пута упозорен да не пријети свједоку и не прави „циркус“ у судници

Tанјуг
Foto: Г.С.

БЕОГРАД - У Специјалном суду у Београду данас је током испитивања свједока оптужени за организовање криминалне групе из Крушевца Зоран Јотић Јотка, упозорен од стране суда да не пријети свједоку Добривоју Јовановићу, сину некадашњег Јотићевог сарадника Ненада Јовановића.

Упозорење је услиједило након што је Јотић свједока упитао како му је мајка, а више пута је опоменут и да не прави циркус у судници.  

Свједока је најпре Јотић испитивао о уговору који је склопио са његовим оцем у ком се наводи да Ненад Јовановић дугује Јотићу 300.000 евра, а Јовановић је на то рекао да за то зна само из приче и да мисли да је тај новац враћен Јотићу, на шта је Јотић прокоментарисао „Значи рекао ти је Биџа да не причаш“.  

Затим је Јотић свједока питао да ли је он заједно са његовим оцем уложио 30.000 евра у посао са шећером, на шта је Јовановић рекао да се сјећа, да јесте он дао паре његовом оцу и да су спомињали да је пала цијена шећера. 

Јотић је исткао да му је Ненад Јовановић остао дужан тих 30.000 евра и тражио да се позове и супруга Ненада Јовановића да свједочи.  

„Да ли могу ја да позовем Виолету Јовановић да сведочи, и њу и овог што се шлогирао синоћ. Следећи пут ће и Виолета да се шлогира, а Јотка у затвору“, рекао је он алудирајући на Михајла Степановића који је данас требало да сведочи, али се због погоршаног здравственог стања није појавио.  

Јотић је у једном тренутку свједоку рекао да пренесе оцу „да му врати паре од шећера“, због цега је опоменут.  

 Такође, Јотић је сведока питао да ли он зна да је његов отац у суду рекао да је био члан Јотићеве „банде“. 

На почетку суђења обавијестио је судију да је послао писмо „Биџи“ и упитао да ли је он то добио, односно да ли су му послали, с обзиром да је он у притвору. 

На данашње суђење није дошао свједок Михајло Степановић због лошег здравственог стања, а он је као и Виолета Јовановић позван за следеће суђење које је заказано за 27. септембар.  

Ненад Јовановић звани Мали Биџа је иначе ухапшен са Јотићем и његовом супругом 2019. године због сумње да је прао новац, а у међувремену је правоснажно осуђен.  

Судија је најпре саопштио да се по налогу Апелационог суда у Београду из доказа издвајају транскрипти пресретнутих разговора и СМС комуникације између припадника групе. 

Он је образложио да су ти транскрипти изузети јер Виши суд у Крушевцу није имао овлашћење да прислушкује Јотића и остале припаднике групе дуже од шест мјесеци, односно они су могли да издају наредбу на два пута по три мјесеца, док су транскрипти који су данас изузети прешли тај рок.  

 

Јотићу и припадницима његове групе суди се поред осталог  за убиство Дејана Станковића Ждрокинца 6. јуна 2018. године. 

Суђење се понавља пошто је Апелациони суд преиначио првостепену пресуду, те је укинуо дио пресуде којом су оптуженима изречене вишегодишње затворске казне. 

Према оптужници, Дејана Станковића је убио Радулац, а мотив је наводно била освета за убиство Горана Петровића, званог Пета, који је био један од блиских Јотићевих пријатеља. 

Јотић је 2018. године изашао из затвора гдје је одслужио јединствену казну од 15 година на коју је био осуђен у два процеса - као шеф криминалне групе која је рекетирала приватнике у Расинском округу, као и јер је подмитио судију Врховног суда који је требало да одлучује о његовој првостепеној пресуди. 

У притвору и затвору је био од акције „сабља“ марта 2003. године. 

Иначе убијени Дејан Станковић Ждрогинац био је осумњичен за убиство Горгије Горга Дармановића (58) 6. маја 2018. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана