Језиви позив ватрогасцима: "Кућа гори, деца су унутра!"

Телеграф
Језиви позив ватрогасцима: "Кућа гори, деца су унутра!"

НОВИ САД - Позив упомоћ за шесточлану породицу која је страдала у насељу Салајка, новосадским ватрогасцима-спасиоцима стигао је у 2:43 часова, на број 193, разговор је трајао 52 секунде, а Телеграф је дошао у посјед снимка тог разговора.

Након минута од завршетка разговора на камерама на станици је забиљежен излазак два ватрогасна камиона са девет ватрогасаца. Пет минута након дојаве, у 2:47 часова градска камера забиљежила је пролазак ватрогасних екипа на 200 метара од лица мјеста, о чему сведочи снимак који је објавио Телеграф.

- Добро вече. Упалила се кућа. Кућа гори, деца су унутра.

(Ватрогасци) Како је улица?

- Ђорђа Дере, број 28

(Ватрогасци) Нови Сад?

- Да, Да, Нови Сад, само молим вас, деца су унутра

(Ватрогасци) Који део града?

- Салајка

(Ватрогасци) Значи кућа гори

- Да, да, кућа

(Ватрогасци) Јел можете да изађете ви напоље?

- Ми смо ту, напољу, а деца су унутра, молим вас

(Ватрогасци) Добро, добро ево шаљемо ми екипу (5 минута касније били су на лицу места)

Ватрогасци су стигли на мјесто догађаја у 2.48 часова и установили да је кућа површине око 50 метара квадратних у пламену. Пожар је локализован у 2:53 часова.

Тим поводом огласио се предсједник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да су новосадски ватрогасци-спасиоци стигли за пет минута на лице мјеста након дојаве да је јутрос избио пожар у насељу Салајка, те да су апсолутно нетачни наводи да су ватрогасци стигли на лице мјеста сат времена након дојаве о пожару.

„Наложио сам да ми се достави потпуна информација о томе и обавештен сам да је прегледом система 192 и 193 установљено да је прва дојава о пожару уследила у 2:43 часова на број 193, разговор је трајао 52 секунде и постоји снимак разговора. Полиција на број 192 је обавештење добила од Сектора за ванредне ситуације у 2:48 часова. Девет ватрогасаца са два возила из Управе за ванредне ситуације Нови Сад су угасили пожар, а полиција и јавни тужилац су обавили увиђај лица места. У овом страшном пожару смртно је страдало шест особа, међу којима и четворо деце, узраста од две до седам година“, поручио је Дачић.

Он је нагласио да у оваквим ситуацијама првенствено треба показати емпатију и поштовање према страдалим жртвама.

„У овом пожару имамо шесторо страдалих, од тога четворо мале деце. Немојте да се бавимо спекулацијама о наводном непрофесионалном поступању ватрогасаца који су, баш насупрот томе, реаговали брзо и професионално, одмах по дојави. Овај пожар је сам по себи ужасна трагедија и цела Србија жали због трагичне смрти ове породице и не треба да скрећемо тему са њих, већ да се понашамо онако како доликује овој ситуацији“, истакао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана