Језив удар Приштине: Око 80 одсто виђенијих Срба завршило на списку

Г.С.
Foto: Радио Контакт Плус

ПРИШТИНА - Удар на Српску листу из Приштине класичан је предизборни покушај да се противник дискредитује и да се умјесто њега поставе кандидати по вољи Пиштине али не и српског народа на КиМ, сматра политиколог са КиМ Александар Гуџић.

Председници Привремених органа на Косову и Метохији добили су позиве да се јаве на саслушање у регионалну косовску полицијску јединицу на сјеверу КиМ, због наводних фалсификовања исказа.

Међу њима су Игор Симић и Милан Радојевић, а према речима потпредседника Српске листе Драгише Миловића познато је да се негдје око 80 виђенијих Срба са КиМ налази списку за хапшење, преноси Спутњик.

Политиколог са Косова и Метохије Александар Гуџић сматра да је све ово само у склопу наставка тортуре коју Срби на КиМ трпе од стране Аљбина Куртија.

„Ово је још једна у низу потврда да је демократија суспендована. Званична Приштина је одлучила да суспендује демократију и да за Србе могућност избора ни у политичком смислу – не постоји,“ оцјењује Гуџић.

Другим ријечима, напомиње наш саговорник, Приштина не жели да Срби имају своје легитимне представнике, већ жели да им она наметне своје.

Дискредитовати садашње, наметнути своје

„Аљбин Курти и клика окупљена око њега сматрају да они могу најбоље да одреде ко ће бити представник Срба и ко Србе може да представља… Јер, ако су неке неправилности постојале, у шта сумњам, оне су могле бити решене на другачији начин, а не овако,“ сматра Гуџић.

Међутим, напомиње Гуџић, јасно је да Курти жели да до краја искористи своје позиције и да над Србима изврши максималан психолошки притисак, а све са једним циљем.

„Бојим се да је ово што ради Приштина покушај да компромитује, дискредитује и спријечи српски народ окупљен око Српске листе да се кандидују на предстојећим косовским изборима,“ уверен је Гуџић.

Он подсјећа да Приштину чекају у фебруару 2025. Парламентарни, а могуће и општи избори и да они на сваки начин желе да искористе вријеме које имају да буквално сломе отпор међу Србима, али вјерује да им то неће поћи за руком.

Курти не бира начин да избаци Србе из игре

Миловић је у видео укључењу за РТС навео да Срби на КиМ трпе свакодневни психолошки притисак, то је све један политички монтиран процес како би се послала порука људима да нису овде сигурни и да немају перспективу.

Он је истакао да је ситуација на терену ''изузетно тешка'', да владају велика напетост и неизвјесност, као и забринутост за то, шта следеће могу да ураде власти у Приштини и премијер привремених приштинских институција.

Не треба заборавити да је Приштина покушала да Српску листу послије догађаја у Бањској прогласи за терористичку, али да тада није имала од запада зелено свјетло за тако нешто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана