Јевтић: Положај Срба никад гори

Срна
Јевтић: Положај Срба никад гори

БЕОГРАД - Потпредсједник Српске листе Далибор Јевтић изјавио је да је положај Срба на Косову и Метохији данас никад гори, а да је политика Приштине усмјерена ка ускраћивању и оних права која су у законима Приштине.

Јевтић упозорава да се над Србима врши институционално насиље, изложени су неправедном притварању, а они који желе да поврате имовину бивају оптужени за наводне ратне злочине.

"Све оно што се дешава од тренутка када је Аљбин Курти преузео власт, усмерено је ка ускраћивању и оних права која стоје у законима на Косову и Метохији", истиче Јевтић поводом 15 година од једнострано проглашене независности такозваног Косова.

Јевтић наводи да број инцидената усмјерених против Срба, који је удвостручен откако је Курти премијер, описује однос актуелних власти у Приштини према Србима.

"На централном нивоу нема политичких представника Срба, што такође говори о односу. Све то заокружује целокупну слику проблема у којем се Срби данас налазе и живота у условима који су небезбедни, са јако слабим економским перспективама, а све због чињенице да актуелна власт чини све да Србе унизи и стави у што тежи положај", каже Јевтић за РТС.

Јевтић, који је и градоначелник Штрпца, потврђује да се 80 одсто случајева насиља над Србима дешава јужно од Ибра, али да у Штрпцу немају проблем са локалним Албанцима, већ са онима који не живе у тој општини.

"Албански народ прихвата реторику које је јако оштра према Србима. Константно се о Србима говори као о криминалцима", истиче Јевтић.

Скупштина у Приштини је 17. фебруара 2008. године једнострано прогласила независност српске јужне покрајине - Косова и Метохије, супотно Уставу Србије и резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

Према резолуцији 1244 Савјета безбједности УН цијела територија Косова и Метохије, правно гледано, налази се у саставу Србије.

Србија не признаје једнострано отцјепљење њене територије, прецизније аутономне покрајине под привременом управом УН у оквиру српске суверене територије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана