Јурић открио да забринутост због нестале дјевојчице расте

ГС
Foto: Агенције

Игор Јурић из Центра за несталу и злостављану дjецу и иницијатор система "Пронађи ме" истакао је да ће истрага поводом нестанка Данке Илић (2) ићи у оном смjеру како полиција буде добијала информације.

Како је рекао, оно што засигурно знамо јесте да је терен претражен и да тај дио, у који је много снага утрошено како би се дијете пронашло, више неће бити под надзором што је, како наводи добра околност, јер ће се преусмјерити у другом правцу. 

"Сада се креће у тај оперативни рад, тј. сада се испитују директни сведоци. Много тога је контрадикторно у самом случају, а специфичан је по томе што је дете узраста од 2 године. Сам систем покренут је мало касније управо из тог разлога јер је указивано и пријављено да је дете негде само отишло у ту шуму и с обзиром на узраст претпостављало се да не може далеко да оде", објашњава Јурић.

Након што је нестанак пријављен полиција је врло брзо стигла, прво са 25 службеника на терен, а касније је стигло и 200 људи, припадника жандармерије, међутим, како напомиње, претрага није дала резултат.

"Морам да кажем да сам се те прве вечери радовао што дете није пронађено, с обзиром на врло сурове временске услове који су владали то вече. Падала је киша и било је изузетно хладно и плашио сам се да дете тог узраста неће преживети", наставља Јурић.

Међутим, још више времена је прошло, а Игор је напоменуо да су сада већ сви много забринути и да могу да се надају да је у питању само једна ствар.

"Можемо да се надамо само, и ја искрено ћу бити срећан ако се неко јави за откуп детета, јер једино ту видим шансу да је дете живо", рекао је Јурић за ТВЦГ.

Он истиче, да ће овај случај,  какав год исход био, променити систем потраге за децом у нашој земљи.

"Са поносом морам да кажем да су сви веома професионално пришли самом новом начину потраге за децом. Медији су прекидали програме на сваких 30 минута, аеродром Никола Тесла је објавио на свим билбордима, затим добили смо сви СМС поруке. То јесте било мало проблематично, али се ради на унапређењу", рекао је он и додао да су и сви таксисти у Србији који имају мониторе у возилима објавили да је нестало дијете.

"Ово је заиста једна револуција у потрази за децом и апелујем пре свега на доносиоце одлука у Црној Гори да пре свега ураде исто, да када ви тражите дете у Подгорици да га и ми тражимо у Београду, а да када ми тражимо дете у Бору да га тражите и ви у вашој земљи", закључио је Јурић.

Подсјетимо, потрага са Данком Илић (2) ушла је у пети дан. Ни јучерашња потрага се није завршила славно, упркос вишечасовним напорима свих припадника МУП-а.

Данка Илић посљедњи пут је виђена у уторак око 13.45 сати у Бањском пољу. У тренутку нестанка на себи је имала љубичасте панталоне, маслинасто зелену јакну и косу везану у реп, преноси Телеграф.

Систем "Пронађи ме" је због њеног нестанка активиран први пут у Србији, а како је наведено на сајту ''пронадјиме.муп.гов.рс'', девојчица има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана