Једанаест дана блокаде зграда српских институција на сјеверу КиМ

Танјуг
Једанаест дана блокаде зграда српских институција на сјеверу КиМ

ПРИШТИНА - Полиција тзв. Косова једанаести дан блокира зграде српских институција на сјеверу Косова и Метохије.

Више стотина запослених у српским институцијама и даље не може на своја радна мјеста, после упада полиције 30. августа у зграде привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку.

Сумирајући претходну седмицу, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је на Фејсбуку да ће, након Приштине, посетити Београд како би припремио наредни састанак "у оквиру дијалога о нормализацији односа" две стране не прецизирајући датум посјете.

Привремене институције из Приштине отвориле су у суботу административне прелазе Мердаре и Брњак након што је више српских удружења претходно уклонили блокаде у близини административних пунктова Мердаре и Брњак из правца централне Србије

. Административни прелаз Јариње је такође отворен за саобраћај. Административни прелази између Косова и Метохије и централног дела Србије - Мердаре, Јариње, Брњак блокирани су у знак реципроцитета за мјере привремених приштинских институција.

Привремене институције у Приштини су затим затвориле за саобраћај пунктове Брњак и Мердаре. Тзв. косовска полиција упала је 30. августа, у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад, а уследила су саслушања челника српских институција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана