ЈАТ техника модификује боинга 767 у теретни авион

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Јат техника, чији је власник једна од водећих компанија за одржавање авиона у Европи Авиа Приме група, започела је у сарадњи Израелском авио-индустријом радове на конверзији авиона типа боинг 767-200/300 из путничког у теретни.

ЈАТ техника је навела у саопштењу да се тако придружила малобројној групи престижних европских компанија које обављају веће модификације на боингу 767.

Конверзија се обавља у ЈАТ техници, српској подружници Авиа Приме групе и највећем центру за одржавање авиона у Србији, под компанијиним сертификатом који су издале Америчке цивилне ваздухопловне власти.

Цјелокупан процес конверзије се обавља у Београду, у погонима ЈАТ технике, на две производне линије унутар хангара број 2, на више од 9.000 метара квадратних.

До сада је инвестирано више од пет милиона евра у проширење производних капацитета, обуке запослених и набавку нове механизације.

ЈАТ техника је у овом периоду запослила више од 100 нових стручњака који ће ојачати постојећи тим и разменити искуства на овом јединственом пројекту у нашој земљи и региону.

"Изузетно смо поносни што је један такав гигант, као што је Израелска авио-индустрија, видео потенцијал у ЈАТ техници и веровао у њега. Дуго смо се припремали за ово и пролазили ригорозне контроле Америчких цивилних ваздухопловних власти и израелског партнера. Овај успех представља прекретницу у развоју Авиа Примеа и означава почетак нове етапе, када ћемо нашим пословним партнерима пружити јединствену и свеобухватну понуду под једним Авиа Приме брендом", рекао је главни извршни директор Авиа Приме групе Пиотр Кацзор.

Каже да Београд постаје највеће ваздухопловно чвориште на Балкану и источној Европи, што значи да ће по свом значају ускоро превазићи дане старе славе када је спајао све континенте и служио као одскочна станица за највеће свјетске дестинације.

"Авиа Приме је, такође, заокупљена растом и развојем, а наше ширење ће омогућити јединствено радно искуство и створити нове прилике за запослење. Овај програм конверзије је први ове врсте у овом дијелу Европе. Од свих ствари које смо први урадили, ова је сигурно највећа", закључује Кацзор.

Водећу европску групу за поправке авиона Авиа Приме, чине компаније ЈАТ техника" у Србији, Линетек у Пољској и Адриа техника у Словенији.

Са вишедеценијским искуством, компанија је специјализована за базно и линијско одржавање авиона, у складу са захтевима ЕАСА Парт - 145 и ФАА 14 ЦФР 145.

Групација тренутно запошљава више од 1.500 експерата.

Има четири базе које су потпуно опремљене неопходним алатима и механизацијом, са 34 линије за одржавање авиона и више од 100 клијената.

Авиа Приме група одржава најпопуларније типове ускотрупних и широкотрупних авиона највећих светских произвођача, наводи се у саопштењу.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана