Јанковић: Од измакнуте столице до пуцњаве у школи дошли смо веома брзо

Танјуг
Јанковић: Од измакнуте столице до пуцњаве у школи дошли смо веома брзо

БЕОГРАД - Предсједница Уније синдиката просвјетних радника Србије Јасна Јанковић рекла је данас за Танјуг да смо од измакнуте столице професорки до пуцњаве у школи дошли веома брзо и да се надала да лично тај “амерички модел” неће доћи у Србију.

-Много је сада питања, а одговоре морамо дати и као родитељи, и као наставници, и као друштво, пре свега да се суочимо са тим да нам се десило најгоре што је могло да нам се деси, а сада да покушамо да поправимо наш систем образовања, школовања и да наравно пружимо и подршку нашој деци - истакла је она.

Највећи проблем у домаћем образованом систему, објашњава Јанковић је преливање недостатака или поремећених вриједности у друштву и великог насиља, које се из таквог друштва прелива у школе.

-Деца за коју су нас на факултету учили да се васпитавају очима, а не ушима, виде лоше ствари и онда управо те лоше ствари раде - додала је она.

Катарина Шћепановић из Форума Београдских гимназија рекла је за Танјуг да просвјетни радник може да примијети да са дететом нешто није у реду, ако своје ученике добро познаје и ако ради у одјељењу гдје нема превише дјеце.

.Данас професори најчешће раде у одељењима где има 30 и више ученика и много је теже приметити суптилније промене у понашању и реакцијама - рекла је она.

На питање да ли се након свега осећа безбједно у школи, као и њени ђаци истакла је да нису о томе разговарали, али да су се у четвртак сви осјећали лоше, док страх није постајао.

Шћепановић је прокоментарисала и како би она реаговала да се нашла у ситуацији у којој су се нашли професори ОШ “Владислав Рибникар”.

-О томе  нисам размиљала, а нормалана реакција би била да покушам да спречим напад, не знам шта би могла друго да урадим у том тренутку - додала је она.

У Србији је у току тродневна жалост коју је Влада Србије прогласила због трагедије која се догодила у среду у ОШ “Владислав Рибникар” на Врачару, када је ученик К. К. (13) убио девет особа, од којих осам ученика и једног радника обезбјеђења, а ранио седам - шест ђака и наставницу историје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана