Јањић: Устоличењем у Пећкој патријаршији СПЦ чува традицију дугу осам вијекова

Танјуг
Јањић: Устоличењем у Пећкој патријаршији СПЦ чува традицију дугу осам вијекова

БЕОГРАД-Културолог и стручњак за вјерска питања проф Јован Јањић оцјењује да сутрашњим чином устоличења патријарха Порфирија у Пећкој патријаршији Српска православна црква показује да на КиМ чува и негује своју традицију дугу више од осам вијекова, али доказује и историјски и духовни континуитет српског националног бића које своју духовну вертикалу увелико гради кроз СПЦ.

У изјави за Танјуг, Јањић истиче да тим чином и свјетовне власти, у овом случају привремена управа у Приштини, легитимишу себе и показују да ли су за поштовање основних људских права.

Јањић објашњава да је традиција у СПЦ је да се новоизабрани патријах, послије устоличења у Саборној цркви у Београду, устоличи и у древном трону Пећке патријаршије.

"Тако је било и у од обнове српске патријаршије 1920. године. Први патријарх Димитрије је уведен у трон у Пећкој патријаршији. Касније је то било са свим патријарсима до данашњег Порфирија који ће на манастирску славу Покров Свете Богородице бити уведен у трон српских епископа и патријараха који столовали већ вековима у Пецкој патријаршији", каже Јањић.

Он истиче да је то врло важан чин, јер се тиме доказује духовни континуитет српског националног бића које своју духовну вертикалу увелико гради кроз СПЦ.

Пећка патријаршија има статус савропигијалне лавре, истиче Јањић, што значи да је под директном управом српског патријарха.

"Патријарх је тај који је домаћин у Пећкој патријаршији пошто је то светиња под његовом управом и када одлази у Пећку патријаршију, он одлази својој кући. Устоличењем показује се историјски и духовни континуитет и да СПЦ на КиМ чува и негује своју традицију дугу више од осам векова", поручује Јањић.

Истовремено, он упозорава да тим чином и световне власти, у овом случају привремена управа у Приштини, показују пред свијетом да ли су за поштовање основних људских права и колико су организовано друштво.

"Не дај Боже, уколико би дошло до нарушавања јавног реда и мира то би показало свету каква је владавина права на КиМ, а истовремено то би био велики шамар њиховим менторима, онима који су спонзори албанске независности", истакао је Јањић.

Он додаје да се мора допустити народу, који је ту вијековима и који је саградио најважније што је на КиМ, да обави један тако важан духовни чин.

Наглашава да је данас 58 одсто земље на КиМ у власништву СПЦ, српске државе и српског народа и да се Срби никако не могу тек тако уклонити са КиМ и да су привремене косовске власти дужне да то поштују.

Светиње које се налазе на КиМ јесу имовина СПЦ, али истовремено свјетска културна баштина, каже Јањић и додаје да такве манастире, какве Срби имају, нико на свијету нема.

"Кроз те манастире, не само Срби, већ и сви други народи, уче о својој прошлости, наслеђу овог света, пре свега које је стицано у средњем веку кроз Византију, а онда и средњевековну српску државу. Зато је битно да се то покаже, да српска држава и црква то чувају", поручио је Јањић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана