Јаковљевић: Српска кућа у Паризу нови почетак односа Србије са цијелим свијетом

Танјуг
Јаковљевић: Српска кућа у Паризу нови почетак односа Србије са цијелим свијетом

ПАРИЗ - Предсједник Савеза Срба Француске и стручњак за безбједност Давид Јаковљевић изјавио је данас да очекује да Српска кућа у Паризу буде нови почетак односа Србије са цијелим свијетом, као и да ће српска дијаспора у тој земљи помоћи тој конекцији.

"Ово је дивна идеја, диван пројекат. Наша Српска кућа прима пријатеље и то је јако битно, да нам у Српску кућу уђу пријатељи и да изађу из Српске куће одушевљени. Надам се и молићемо се за то, да то буде нови почетак односа Србије са целим светом, не само са Француском.

У Паризу је цео свет и ми из дијаспоре ћемо помоћи тој конекцији јер Србији је потребан цео свет", рекао је Јаковљевић за Тањуг.

Говорећи о посети председника Србије Александра Вучића Француској, Јаковљевић је рекао да је, када саговорници из две земаље не деле исту политику, важно да разговарају, имају дипломатски однос и да односи никако не смеју да се затворе.

"Када је господин Макрон дошао у Београду, била је 2019. година и то је била могућност за нову сарадњу и нови развој наших односа. Јер подсећамо, Француска и Србија су имале увек темељен однос и заједно смо победили у Првом светском рату", нагласио је Јаковљевић.

Додао је и да Срби у Фрнцуској очекују да председник Вучић посети српско војно гробље у Тијеу крај Париза, у новембру. На питање са којим све проблема се српска заједница у Француској суочава и колико тога им је, као представник српске дијаспоре, помогао да реше, Јаковљевић истиче да су добијање папира и боравка најтежи проблем.

"Гледамо на који начин би могли Срби да добију радну визу. Да овде имамо контакте са фирмама, да имају уговоре и да се на тај начин добије радна виза, како би они легално дошли овде, имали социјалну помоћ, имали обезбеђени смештај.

То је јако битно да мој народ овде не дође аутобусом и да не зна где да се смести.

Да буде смештен и дочекан јер је наша радна снага интелигентна радна снага", рекао је Јаковљевић. Упитан како је бити Србин ових дана у Паризу, када се одржавају Олимпијске игре (ОИ) Јаковљевић је навео да је поносан када види делегацију српских спортиста.

"Читава Француска, сад причамо о српском настојању, је уз њих. Јако се радујемо што можемо опет као некада да носимо дресове поносно и тако ће и бити за време Олимпијских игара", казао је Јаковљевић. Истиче да разговори о томе да се у Француској признају српске дипломе трају већ годину и по дана.

"Положите за возачку у Београду, имате право да возите ауто овде - зашто немате право да положите за доктора тамо и да будете доктор одмах овде? То су главна питања које ми постављамо", истакао је Јаковљевић. Он истиче да према званичним подацима у Француској живи и ради 150.000 Срба, а да, ако се рачуна илегално пребивалиште, Срба има 200.000. На питање шта су наредни кораци поводом проблема са којима се Срби најчешће суочавају у Француској, Јаковљевић је рекао да је потребно организовати више културних догађаја, како би се грађани међусобно упознали.

"Ми морамо да се упознамо. Двадесет година смо већ много Срби међу Србима. Морамо да се укључимо. Али, битно је да не заборавимо оно што јесмо. Прилагођавамо се, али се не асимилирамо. Остајемо Срби са српским традицијама", закључио је председник Савеза Срба Француске.

Говорећи о безбедносном углу отварања Олимпијских игара у Паризу, Јаковљевић је рекао да је Париз обезбедио најбоље што је могао и да је ситуација била безбедна. Према његовим речима свет је нестабилан и политика је постала проблематична, а да је на ОИ присутна делегација Израелаца за коју каже да се на њих прво мисли када се говори о нападу, али да постоје и појединачни напади који могу да буду смишљени из неких политичких разлога.

"Имамо ултра левицу, имамо нестабилне разлоге у Француској. Видели сте да су и возови били спречени на неки начин. Тако да, ризик није постојао, али све је било обезбеђено да се Олимпијске игре отворе на најлепши начин, да не буде инцидената", навео је он.

Напоменуо је да је било спречавања кретања грађана, што је изазвало незадовољство, али да је то био једини начин да се ОИ отворе

. Додао је да је у Француској око 5.000 безбедносно сумњивих особа којима није дозвољен приступ, али да су информативне службе ту да идентификују потенцијални ризик.

"Међу њима можда неки нису требали да буду спречени, али за сваки случај нека су и све је добро прошло", додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана