Јача сарадња и српски орден предсједнику Гане

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић на церемонији у Београду уручио је предсједнику Гане Нани Акуфо-Аду Орден Републике Србије на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању односа Србије и Гане, те најавио јачање односа двије земље и заједничко дјеловање на међународној сцени.

Вучић је, након уручења Ордена у Палати Србија, на конференцији за новинаре изразио задовољство што је имао прилику да послије много деценија угости у Београду предсједника Гане, те додао да му је огромна част што је Акуфо-Аду уручио Орден, који Србија даје искреним пријатељима.

Он је подсјетио да је Србија у новијој историји подржавала Гану и друге афричке земље и народе током њихове праведне борбе за национално ослобођење.

Вучић је рекао да је на састанку са предсједником Гане договорено да се удвостручи број студената из ове западноафричке земље које стипендира Србија са 16 на 32, те додао да ће они бити мост сарадње двије земље у многим областима од економије, ИТ сектора, вјештачке интелигенције, до војнотехничке сарадње, пољорпивреде, а нарочито образовања.

Наводећи да је разговарано и о сарадњи и консултацијама двије државе о свим важним догађајима у региону Западне Африке и западног Балкана, те Југоисточне Европе, Вучић је навео да је за Србију важно што Гана постаје чланица Савјета безбједности УН на двије године, па је посебно важно да их информише о свим догађајима на Балкану.

Вучић је захвалио Гани за став о очувању територијалног интегритета Србије, те додао да ће Србија умјети да узврати поштовање и дјелима учини све што треба да би показала захвалност.

"Србија је неупоредиво оданија својим пријатељима, него многи други", истакао је Вучић.

Он је напоменуо да су се у разговору сагласили да земље морају бити независне, суверене и да самостално доносе своје одлуке, да им нико не држи лекције и да ће тако најбоље заштитити интересе својих земаља и народа.

Када је ријеч о економској сарадњи, Вучић је рекао да је Србија спремна да купује од Гане тропско воће, а заузврат нуди своје грађевинске компаније, те да остаје да се установи мјешовити комитет за сарадњу двије земље.

Он је истакао да је Србија обновила своју амбасаду у Акри, главном граду Гане, те да ће наставити да јача дипломатско присуство.

Предсједник Гане је рекао да је за мале земље најважније да могу да воде сопствене агенде, а не да буду предмет било чијих жеља, али је указао и на ружан проблем у вези са расподјелом вакцина у свијету.

Акуфо-Адо је истакао да Гана у великој мјери рачуна на Србију да јој помогне у неким питањима, те додао да његову земљу највише брине безбједност у том дијелу афричког свијета, као што су џихад и раст терористичких активности.

"Сматрамо да можемо у томе да имамо важну сарадњу са Србијом. Та питања изазивају забринутост", рекао је предсједник Гане.

Захваливши за орден у своје и у име народа Гане, Акуфо-Адо је рекао да Гана жели да ојача добре односе са Србијом у свим областима и помјери их за "љествицу више" у будућности.

Он је истакао да ће стипендије Србије бити веома значајне за младе из Гане и од велике користи за ту афричку земљу, која намјерава да отвори врата за даљу сарадњу српским грађевинским фирмама, те најавио посјету делегације Гане Београду идућег мјесеца.

"Надам се да је свијетла будућност испред нас", рекао је Акуфо-Адо, који данас и сутра присуствује Самиту Покрета несврстаних у Београду, који се одржава поводом 60 година тог покрета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана