Извршни одбор САНУ-а одбацује све оптужбе о "анационалном" дјеловању Академије

Срна
Извршни одбор САНУ-а одбацује све оптужбе о "анационалном" дјеловању Академије

БЕОГРАД- Извршни одбор Српске академије наука и уметности /САНУ/ одбацио је све оптужбе о "анационалном" дјеловању Академије и њеним наводним поступцима у "служби страних интереса".

Из САНУ наводе да су посљедњих седмица изложени систематским и синхронизованим нападима и оптужбама које у јавности упорно понављају појединци и један број средстава јавног информисања.

У саопштењу САНУ истиче се да Академија нема намјеру да се брани или правда пред налетом клевета, али да намјерава да јасно укаже на све неистине изнесене на њен рачун, остављајући јавности да сама процијени разлоге и мотиве оних који те неистине износе.

"Да би се ови напади додатно поткрепили, у њима се посебно истиче наводна забрана изложбе о Јасеновцу и скупа академика Часлава Оцића посвећеног Косову и Метохији", додају из САНУ.

Из Академије указују да, због овакве систематске изложености оптужбама и нападима, Извршни одбор САНУ сматра неопходним да јавност буде упозната са чињеницама.

"Изложба жТотални геноцидж, посвећена првенствено Јасеновцу, која се помиње у наведеним оптужбама, није забрањена, нити је отказана из разлога који се упорно понавља /интервенција њемачког и хрватског амбасадора/, који су обична измишљотина", наводи се у саопштењу.

Из САНУ наглашавају да је изложба прихваћена и подржана од свих релевантних тијела Академије која је обезбиједила средства за њено организовање и штампање обимне пратеће публикације посвећене изложби.

"Међутим, на основу препоруке рецензената и Одељења историјских наука САНУ изложба је одгођена док аутор у своју пратећу публикацију, која је уједно и каталог изложбе, не унесе неопходне интервенције и исправи материјалне грешке у топонимима и периодизацији које су могле да угрозе њен кредибилитет, а самим тим и да баце сенку на ову значајну изложбу", наводе из САНУ.

У саопштењу се указује да до тога, нажалост, није дошло јер аутор изложбе, преминули члан, академик Динко Давидов, није извршио измјене у складу са сугестијама рецензената и Одељења за историјске науке већ је код познатог издавача објавио пратећу публикацију намијењену изложби као засебну књигу, "чиме је сама изложба доведена у питање".

"Када је постало јасно да нова пратећа публикација и сама изложба неће моћи да се реализују, средства су враћена Министарству културе. Тешко је поверовати да ове чињенице нису познате онима који говоре о жзабраниж изложбе и жутицају страних амбасадораж", додају из САНУ.

У саопштењу се подсјећа да је САНУ у више наврата оптужена да је "забранила" скуп посвећен Косову и Метохији, који је припремио академик Часлав Оцић.

Да би се организовао скуп у САНУ неопходно је прихватање скупа од одговарајућег одељења САНУ које одређује Програмски одбор и рецензенте, а затим предлог упућује Председништву САНУ, објашњава се у саопштењу.

"Ниједну од ових процедура академик Оцић није поштовао, игноришући сва правилником предвиђена, а самим тим и обавезујућа правила када је реч о скуповима које организује САНУ. Имајући у виду овакво игнорисање процедура, САНУ није прихватила организовање поменутог скупа. Да је академик Оцић поштовао правила, САНУ би овај скуп свакако подржала и он би, нема сумње, био одржан", додаје се у саопштењу.

Из САНУ наводе да академик Оцић треба да одговори зашто је у својим наступима прећутао ове чињенице, а неодржавање скупа окарактерисао као "цензуру", оптужујући САНУ да тиме угрожава виталне интересе српског народа.

"Реч је о неистини које је, сигурни смо, свестан и академик Оцић који је упорно понавља у различитим медијима, а свесни су је, верујемо, и они који ту неистину даље шире", додају из САНУ.

У саопштењу се каже да се оба ова случаја у јавности лажно представљају као видови притиска и цензуре, па чак и као дјеловање САНУ у служби туђих /антисрпских/ интереса.

"Не треба посебно наглашавати да је овде реч о грубој манипулацији чији циљ није само лична промоција појединаца, већ и промоција ширих интереса мотивисаних компромитовањем и деградацијом САНУ као најзначајније српске научне и културне институције", поручили су из САНУ.

У саопштењу се указује да о злонамјерности оних који на овај начин нападају САНУ говори и чињеница да су у потпуности и свјесно игнорисали њене бројне активности посвећене кључним питањима од националног значаја, укључујући питања Косова и Метохије и геноцида над Србима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана