Изложба поводом 110 година Првог балканског рата у Скупштини Србије

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - У Скупштини Србије данас је, у присуству предсједника скупштине Ивице Дачића и министра одбране Небојше Стефановића, отворена изложба поводом 110 година од побједе у Првом балканском рату и ослобађања Косова и Метохије.

"Данас делује цинично и лицемерно када неки у свету говоре да Србија треба да одабере праву страну, јер је Србија увек била на правој страни за разлику од неких који нису имали довољно цвећа које би бацили под ноге окупатору када долазе у њихове градове. Србија никада окупаторе није дочекивала са цвећем, већ са херојском борбом за ослобођење земље", поручио је Дачић отварајући изложбу.

Он је додао да је Народна скупштина право мјесто за такву изложбу и најбоље мјесто са којег желимо да оживимо сјећање на један од најславнијих периода историје нашег народа и државе.

"Скупштина је симбол наше државности и воље да гради своју државу, слободну и независну Србију и зато је то право место да се после 110 година поклонимо свима који су далеке 1912. кренули у заокруживање наше државне независности и самосталности и коначног ослобађања од османске окупације", рекао је Дачић.

Изложбу су организовали Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство одбране и Удружење ратних добровољаца 1912. -1918. њихових потомака и поштоваоца.

Предсједник Скупштине Србије затражио је да се 22. октобар прогласи државним празником.

"То је један од највећих датума у нашој историји, то је дан када смо ослободили Косово и Метохију и после векова окупације поново га прикључили држави Србији. Кумановска битка и Први балкански рат су угаони камен наше модерне историје. Наши преци који су ратовали на Куманову ишли су у ту битку са покличем Куманово за Косово. Зато што су то били дани када смо враћали оно што смо изгубили 1389, односно средином следећег века", истакао је Дачић.

Он је констатовао да, на жалост, већина наше дјеце данас не зна шта је била Кумановска битка.

Дачић је истакао и да Скупштина Србије јесте симбол наше државности, али да је на жалост, она изграђена као Скупштина Југославије, и да је, како је рекао, један од симбола наших заблуда.

"Ми историју не можемо и не треба да бришемо. Када уђете у ову зграду прво видите статуу хрватског краља Томислава, па затим словеначког кнеза Коцијана, па тек онда Цара Душана и Карађорђа. Ми то нисмо склањали, нити ћемо склањати. Зато што је то историја, али из историје треба да водимо одређене поуке а то је да увек треба да водимо рачуна о интересима нашег народа", закључио је Дачић.

Министар одбране Небојша Стефановић рекао је да је ово прилика да се подсјетимо славне Српске војске која је под вођством Радомира Путника, Степе Степановића, Вука Бојовића и Божидара Јанковића стасала у Балканским ратовима, а затим се изборила за слободу отаџбине у Првом свјетском рату, из којег је изашла као најмоћнија држава на Балкану.

"Србија данас не сме да заборави своју историју и да стане са одбраном својих националних интереса, али мора да поштује своје комшије нудећи иницијативу председника Александра Вучића Отворени Балкан. Желимо да будемо на правом колосеку развијене и модерне Европе, али знајући колико скупу цену смо платили за слободу свога народа, ми смо чврсто опредељени да јачамо своју војску и државу", поручио је Стефановић.

Генерал Милорад Ступар изјавио је да на свијету не постоји народ са тако војничком традицијом као што је српски народ.

Он је рекао да је реорганизација војске послије 5. октобра 2000. била велика грешка, да је она тиме унишена, да није организована да брани српски народ, већ да буде у функцији мисија НАТО у свијету.

"То је погрешно. Ми смо се отишли на НАТО стандарде, а они преписују од нас, они се баве нама. Они су увек против нас зато што бранимо своју земљу", рекао је Ступар.

Он се осврнуо на 100 година од смрти генерала Божидара Јанковић, нагласивши да је он ослободио Косово, а затим изашао на Јадран преко Скадра, ослободио Драчки округ и извршио циљ Првог Балканског рата - излазак на Јадранско море.

Предсједник Републичког удружења ратника 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца Никола Филиповић уручио је признања појединцима и институцијама. Међу добитницима су се нашли предсједник Србије Александар Вучић, који је награђен највишим признањем Удружења добровољаца, док су плакете, између осталих, добили Дачић и Стефановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана