Излазак државе из "Политике", приватизација Тањуга

Срна
Излазак државе из "Политике", приватизација Тањуга

БЕОГРАД - Акциони план за примјену Медијске стратегије 2020-2025. године предвиђа промјену 13 медијских закона, излазак државе из листа "Политика", а рок за приватизацију Новинске агенције Тањуг је први квартал сљедеће године.

Акционим планом, који је објављен у Службеном гласнику и који обухвата период до 2022. године, у мјери која се односи на смањен и транспарентан утицај државе на медијско тржиште, предвиђен је потпуни излазак државе из власништва "Политике" до четвртог квартала 2021. године.

Први квартал сљедеће године рок је за окончање приватизације Новинске агенције Тањуг, као и без одгађања подношење пријаве за брисање ове агенције из регистра привредних друштава, односно медија, саопштено је из Удружења новинара Србије /УНС/.

Акционим планом предвиђена је измјена 13 закона у наредне двије године, међу којима се највише промјена односи на Закон о јавном информисању и медијима, затим Закон о електронским медијима и Закон о јавним медијским сервисима.

Циљ Акционог плана је, како се наводи у тексту, унапређење система јавног информисања који гарантује слободу изражавања, слободу медија, безбједност новинара, медијски плурализам, развијено медијско тржиште и оснажену новинарску професију.

У Акционом плану је дат низ мјера за унапређење безбједности, социоекономских и професионалних услова за рад новинара, заштиту новинарских извора, професионалне аутономије новинара и уредника у односу на унутрашње притиске.

Предвиђена је функционалност и ажурност Регистра медија, обезбјеђивање независности јавних медијских сервиса и Регулаторног тијела за електронске медије.

За разлику од Медијске стратегије која важи за период од 2020. до 2025. године, Акциони план за њену имплементацију, који је Влада Србија усвојила 3. децембра, односи се на период од 2020. до 2022. године.

У документу је објашњено да Стратегија предвиђа доношење два акциона плана, те да ће се прије истека важења првог, приступити изради извјештаја о резултатима спровођења.

"На основу резултата о спроведеним активностима, а прије истека првог акционог плана, започеће се са процесом израде другог акционог плана који треба, заједно са реализованим активностима из првог акционог плана, да доведе до реализације општег и посебних циљева на нивоу Стратегије", пише у Акционом плану.

Медијска стратегија је усвојена 30. јануара ове године, а на њеном нацрту је радила радна група од 18 чланова, коју су чинили представници државе и новинарских и медијских удружења.

Влада Србије је јуче формирала радну групу за праћење спровођења Акционог плана за примјену Стратегије развоја система јавног информисања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана