Изјава њемачког амбасадора за манастир Високи Дечани је званични став Њемачке

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРА - Координатор Радне групе Националног конвента о Европској унији Драгиша Мијачић изјавио је данас да је изјава амбасадора Њемачке у Приштини Јорн Родеа да је манастир Високи Дечани културно насљеђе КиМ, званични став Њемачке, тако да је он само изнио једну изјаву која је у складу са званичном политиком те земље.

"Та изјава је изазвала велики немир у спрској заједници. То није први пут да представници земаља које су прознале Косово изјашњавају о косовском културном наслеђу, недавно је слично речено и за Ново Брдо, као и друге споменике културе Србије и спрског народа на КиМ, али имајући у виду да су те земље признале Косово, таква изјава амбасадора не изненађује", изјавио је Мијачић за Танјуг.

Он је додао да је прије ове изјаве њемачког амбасадора, измештен споменик палим српским војницима на гробљу у Приштини због, како се наводи у заједничком саопштењу француске и њемачке амабсаде, контроверзи коју је локација споменика изазвала у косовским медијима приликом обиљежавања Дана примирја.

Како је истакао, он лично сматра да је то један скандалозан чин, који је противан европским вриједностима, култури сјећања, владавини права, али и здравом разуму, због чега је, додаје Мијачић, српска заједница на Косову је покренула петицију за поновно враћање тог споменика на своје мјесте, као и за јавно извињење двојице амбасадора.

"Дипломате на Косову се баве питањима која су значајна на Косову, свакако да ове акције нису у складу са процесима помирења, али имајући у виду да дипломате које служе на некој теиротирји имају приснији однос са својим домаћинима, отуда не изненађује овакав поступак. Мислим да су сада и један и други амбасадор отишли у правцу који је неконструктиван, не само за односе на Косову", навео је он и додао да једини исправан поступак за овако један непромишљени чин јесте извињење двојице амбасадора.

Мијачић каже да се измештање спомен плоче српским војницима у Приштини и посета немачке делегације, која се догодила неколико дана након измештања споменика, не може повезати, јер се ради о редовним активности њемачке дипломатије.

Говорећи о посети генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга Београду и Приштини, Мијачић је изјавио да је то једна позитивна посјета, имајући у виду долазак новог турског генерала на чело КФОР-а.

"Видим да ће се Столтенберг бавити питањем безбедности, питањем безбедносне архитектуре између Косова и Србије, длеовања КФОР-а, тако да је то једна добра посета и требало би је поздравити како у Приштини тако и у Београду", оцијенио је он.

-

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана