Избори у четири општине на сјеверу КиМ, Срби не учествују

ГС
Избори у четири општине на сјеверу КиМ, Срби не учествују

СЈЕВЕРНА МИТРОВИЦА -У четири општине на сјеверу Косова и Метохије - Сјеверној Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку данас се одржавају ванредни локални избори. Организује их Приштина, након што су Срби у новембру поднијели колективне оставке у институцијама под патронатом Приштине.

Биралишта су отворена, а полиција обезбјеђује контејнере, око којих су постављене и безбједносне камере, јавља РТС.

На изборима у четири општине на северу КиМ, од 10 кандидата за градоначелнике из српске заједнице је само кандидаткиња за предсједницу општине Звечан Слађана Пантовић.

Кандидати у изборној трци су Митровачка грађанска иницијатива, Демократска партија Косова, Покрет Самоопредјељење, као и независни кандидати.

Гласање ће се у 13 бирачких мјеста одржавати у контејнерима који су прије неколико дана допремљени у близину општина на северу Косова и Метохије.

Српска листа, која је до сада добијала највеће повјерење бирача на сјеверу, одлучила је да бојкотује изборе јер Приштина није испунила услове због којих су Срби напустили косовске институције. Захтијева да се прво испуне захтјеви за формирање Заједнице српских општина и повлачење такозваних косовских специјалних једница са сјевера.

Из Приштине позивају грађане да изађу на биралишта, а из Београда да остану мирни и достојанствени.

Косовска полиција спроводи оперативни план

Такозвана косовска полиција саопштила је да спроовди оперативни план са циљем пружања безбједности и несметаног одвијања изборног процеса у четири општине на сјеверу Косова и Метохије.

-Имплементација оперативног плана се спроводи у складу са предвиђеним фазама како би се створило безбједно и мирно окружење за све грађане Републике Косово током данашњег процеса гласања, како га зовемо дан З, гдје су ангажовани полицијски службеници у довољном броју - наводи се у саопштењу тзв. косовске полиције.

Из полиције охрабрују све грађане да сарађују са “Полицијом Косова, државним тужилаштвом, ЦИК-ом и да пријаве све незаконите случајеве у вези са безбједношћу, изборним процесом или чак ван њих”.

ЦИК у Приштини: Све спремно за изборе на сјеверу КиМ

Предсједник централне изборне комисије у Приштини Крешник Радонићи изјавио је да је све спремно за ванредне изборе који се данас организују у четири општине на сјеверу Косова и Метохије .

Радонићи је позвао грађане на сјеверу Косова и Метохије да искористе своје гласачко право и на тај начин, како је рекао, "изаберу своје легитимне представнике и изграде демократске институције".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана