Избори на сjеверу КиМ одржани без Срба, проблеми остали неријешени

ГС
Избори на сjеверу КиМ одржани без Срба, проблеми остали неријешени

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - У четири општине на сјеверу Косова и Метохије одржани су ванредни локални избори. Организовала их је Приштина након што су Срби у новембру поднијели колективне оставке у установама под њеним патронатом. У трци за градоначелнике општина на сјеверу био је један кандидат из српске заједнице и девет Албанаца.

Покрет Самоопредјељење премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија прогласио је побједу у општинама Лепосавић и сјеверна Косовска Митровица.

У Звечану и Зубином Потоку побиједили су кандидати Демократске партије Косова, наводи Коха диторе, позивајући се на неименове изворе

Посланик Самоопредјељења Арменд Муја рекао је да је кандидат Самоопредјељења на сјеверу Косовске Митровице Ерден Атић добио 65 одсто гласова, док је кандидат Самопредјељења у Лепосавићу Љуљзим Хетеми добио више од 70 одсто гласова.

Како наводи Коха, у Зубином Потоку је Измир Зећири из Демократске партије Косова добио 196 гласова, док је Флатрон Хасани из Самоопредјељења добио 180 гласова.

У Звечану је, како пише Коха, Илир Пеци из Демократске партије Косова освојио 114 гласова, док је Фетах Пеци из Самоопредељења добио 73 гласа.

Само 3,47 одсто, односно 1.567 од 45.095 бирача, искористило је бирачко право на данас одржаним ванредним изборима у Лепосавићу, Зубином Потоку, Звечану и на сјеверу Косовске Митровице, показују подаци приштинске Централне изборне комисије.

Према подацима ЦИК-а, у Сјеверној Митровици је гласлао 837 бирача (4,62%), у Зубином Потоку своје гласачко право искористило је 385 бирача (5,78%), у Звечану је гласало 204 лица (2,92.%), а у Лепосавићу 141 особа (1,06%).

Гласали су искључиво Албанци. Њих у сјеверним општинама на КиМ у бирачким спиковима има пар процената, па је толика и излазност.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је на локалним изборима на сјеверу КиМ гласало 1.566 Албанаца и 13 лица српске националности.

Из албанских невладиних организација које прате изборне процесе констатовли су, с обзиром на мали број оних који су гласали, да су данашњи избори били више импровизација, него процес који гарантује фер стандарде и слободно учешће заједница.

У Звечану је гласала Слађана Пантовић, кандидат за предсједника те општине која је на биралиште стигла у пратњи полиције.

Срби су игнорисали гласање у контејнерима, окруженим полицајцима и камерама. Изразили су колективни бојкот и тиме, кажу, послали поруку да не пристају на наметнута рјешења, преноси РТС.

Остају при захтјевима – формирање Заједнице српских општина и повлачење свих једница специјалне полиције са сјевера.

Присуство полиције било је данас више него очигледно. У ствари, не памти се да је толико полицајаца подигнуто на ноге за неке изборе. А било их је око хиљаду.

Када се све заврши биће остаје питање шта даље. Остају и неријешени политички проблеми.

То признају и у Приштини. Кажу да су данашњи ванредни избори легални, али да неће донијети демографски и политички легитимитет.

Радоичић: Велико хвала Србима

Потпредсједник Српске листе Милан Радоичић захвалио је вечерас Србима из Лепосавића, Звечана, Косовске Митровице и Зубиног Потока на, како је истакао, ко зна који пут доказаном патриотизму, достојанству, части и јединству.

-Желим да кажем велико хвала мојим сународницима из Лепосавића, Звечана, Косовске Митровице и Зубиног Потока на ко зна који пут доказаном патриотизму, достојанству, части и јединству - поручио је Радоичић у саопштењу.

Како је навео, онима који мисле да са један или два одсто гласова могу да воде општине на сјеверу, може да поручи да им српски народ то никада неће дозволити''.

-На нама је да заједно са нашом државом Србијом и председником Александром Вучићем наставимо борбу за очување мира и права Срба да живе своји на своме. Надам се да су сви добро разумели јасну поруку коју им је српски народ са севера Косова и Метохије данас послао. Живела Србија! - додао је Радоичић.

Кандидат Самоопредјељења: Бићу градоначелник свих грађана

Кандидат Покрета Самоопредјељење за градоначелника сјеверног дијела Косовске Митровице Ердан Атић поручио је да ће бити градоначелник свих грађана.

-Бићу градоначелник свих грађана без разлике - рекао је Атић за Танјуг, говорећи на српском.

Он је захвалио свим грађанима на побједи, укључујући онима који, како је рекао, "нису имали шансу да изађу на изборе усљед околности".

-Ми смо већ добили резултате. Треба нам још неколико сати за формалне резултате. Оно што знамо јесте да сам ја будући градоначелник општине Северна Митровица - рекао је он.

Атић је рекао да ће имати "две и по године да ради на добрим и великим пројектима" и поручио да једва чека да се састане "са грађанима овог прелепог града".

Косовска полиција: Избори протекли мирно и без инцидената

Изборни дан у четири општине на сјеверу Косова и Метохије - Северној Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку протекао је мирно и без инцидената, саопштила је вечерас косовска полиција.

-Осим пружања безбједности током изборног процеса, оперативним планом је предвиђено покретање и процесуирање сваког кривичног дјела против бирачког права и предузимање свих процесних/кривичних мера против било кога ко је у супротности са законима земље, у сарадњи и координацију са ЦИК-ом и Државним тужилаштвом - наводе из косовске полиције и додају да “није било пријављених случајева”.

Из косовске полиције наводе да остају посвећени “гарантовању уставног поретка, стварању мирног и безбједног окружења за све грађане”, као и да су задужени за пратњу изборног материјала до краја изборног процеса.

Амбасада САД:Избори у складу са уставом

 Амбасада САД у Приштини саопштила је вечерас да је став САД да су избори у четири општине на сјеверу КиМ одржани данас у складу са уставним и законским захтјевима такозваног Косова и изразила жаљење што све странке нису искористиле "своје демократско право" да учествују на изборима.

-Наставићемо да сарађујемо са свим релевантним странама о наредним корацима -, поручила је амбасада у саопштењу објављеном на свом сајту и поново указала на важност и посвећеност САД пуној примјени Охридског споразума.

Како се додаје у саопштењу, САД подржавају, како наводе, "разнолику, инклузивну, мултиетничку демократију на Косову и изборе који су у њеној суштини".

-Жао нам је што све странке нису искористиле своје демократско право да учествују на данашњим изборима. Учешће на изборима помаже да се осигура да лидери представљају становништво којем служе. Гласање је суштинска слобода демократских друштава -  наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да САД препознају, како тврде, напоре изборних званичника из Приштине да бирачка мјеста ставе на располагање грађанима који желе да остваре своје право гласа, уз свођење на минимум могућих тензија.

Уједно изражавају захвалност на, како оцјењују, професионализаму косовској полицији, Мисији Европске уније за владавину права на Косову (ЕУЛЕКС) и КФОР-у у обезбјеђивању безбједног окружења за изборе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана